СИПА упадна во просториите на Централната изборна комисија на БиХ

Инспекторите на Државната агенција за истраги и заштита (СИПА) упаднаа во просториите на Централната изборна комисија на БиХ со цел да ја запленат документацијата поврзана со одбиените или неважечките ливчиња!

Лука Миладиновиќ, портпарол на СИПА, рече дека полицијата постапува по барање на Обвинителството на БиХ.

– Станува збор за одземање на одредена документација – рече Миладиновиќ.

Како што дознава „Новости“, ова е случај формиран од Обвинителството на БиХ со цел да се проверат наводите од кривичните пријави што им ги доставија Сања Вулиќ, пратеничка на СНСД во ПБиХ и група граѓани од Теслиќ, во врска со гласовите од странство.

– Обвинителството на БиХ ги проверува одбиените ливчиња што пристигнале по пошта, односно од странство. Гласачките ливчиња беа прогласени за неважечки затоа што не се согласуваа со потписите на личните карти и ливчињата – вели извор близок до истрагата.

Тој објаснува дека станува збор за 17 наводни гласови, кои оставија еден кандидат во Теслиќ без мандат.

Инаку, Вулиќ до Обвинителството на БиХ поднесе извештај против претседателот на ЦИК, Жејко Бакалар и пет члена на ЦИК, во кој се наведува дека не го почитуваат законот.

Видео на денот