ФОТО: Што оставија зад себе највпечатливите први дами? Ненси Реган, републикански идеал во холивудски стил

Неслучајно, стилот на првите дами ни кажува многу за нив и за идеалот што тие го отелотворуваат, како и за нивната моќ да влијаат врз обичаите и размислувањето на општеството преку слики.

Ненси Реган, РЕПУБЛИКАНСКИ ИДЕАЛ ВО ХОЛИВУДСКИ СТИЛ

Со класичен и традиционалистички, но апсолутно гламурозен стил: Ненси Реган го рефлектираше републиканскиот идеал во холивудски стил.

Profimedia

Поранешната актерка, „играше“ улога на совршена сопруга, заедно со нејзиниот сопруг кој исто така дојде од филмскиот свет, и беше одлична „хостеса“ во Белата куќа: нејзините забави влегоа во историјата.

Profimedia

Честопати се обраќаше на Оскар де ла Рента за наметки и костуми, а во секојдневниот живот секогаш се покажуваше во беспрекорна облека со строг крој, но во светли нијанси. Црвената беше несомнено нејзината омилена боја, толку многу што беше измислена дефиниција за нијанса – „Реган црвено“.

Profimedia

Слика на американскиот класицизам, трезвеност и елеганција во стилот на сапунска опера, толку драга на конзервативниот свет на осумдесеттите години.

Видео на денот