Што да појадувате утрово? 3 предлози за здрав и брз појадок
Појадокот е многу важен оброк – може или да ви го разубави денот или да ви го наруши. Доколку сте останале без идеи ова се рецепти како брзо и лесно да подготвите здрав појадок!
View this post on Instagram
Витаминска салата со јајца
Состојки:
4 јајца
2 глави зелена салата
1 китка ротквици
1 пиперка
1 краставица
1 домат
така
бибер
400 гр интегрален леб
Подготовка:
Варете ги јајцата околу 10 минути и излупете ги. Измијте ја зелената салата и искинете ја, исчистете ги ротквиците и исечете ги на листови, исчистете ги пиперките, исечете ги на нудли и измијте ја и исечете ја краставицата, а потоа исечете ги на полукругови. Измешајте го зеленчукот во длабок сад и зачинете. Во посебен сад соединете ги и измешајте ги сенфот, оцетот и маслото и прелијте ја со салатата. Украсете ја салатата со парчиња варени јајца и домати.
View this post on Instagram
Медена пченица
Состојки:
100 гр пченица
100 гр мед
100 гр брусница
80 гр мелени ореви
800 мл сок од цреша
Подготовка:
Пченицата измијте ја, ставете ја во тенџере, налејте ја со вода и варете ја околу 20 минути. После тоа, поклопете ја, и оставете го да отстои неколку часа, додека не ги впие сите течности и зрното не набабри. Ставете го житото во чинии и посипете го со брусница. Во тава растопете го медот, додадете ги сечканите ореви, па прелијте ги со пченицата и брусницата. Послужете сок од цреша како комплтирање на појадокот.
View this post on Instagram
Омлет со буковка
Состојки:
4 јајца
4 белки
1 лажица маслиново масло
200 гр буковка
200 гр шери домати
бибер
лист од јаглика
400 гр црн леб
800 мл сок од грејпфрут
Подготовка:
Исечете ги буковките на листови и пропржете ги на маслиново масло. Прелијте ги изматените јајца и белките, посолете, побиберете и посипете ги со сечканите листови магдонос. Омлетот послужете го со шери домати и послужете со црн леб и сок од грејпфрут. Буковката или шумската буковка може да се најде како дива во природа, но и се одгледува. Поради фактот што при одгледувањето не се користат хемикалии и средства кои имаат штетни последици по здравјето на луѓето, оваа габа зазема важно место во исхраната на современиот човек.