11 C
Скопје

Шахпаска: Продолжуваме со политиките кои обезбедуваат силна поддршка на слепите лица, како една од најранливте категории на граѓани

Министерката за труд и социјална политика Јагода Шахпаска денеска се сретна со претставници од , на која што разговараа за моменталната состојба  во смисла на правата кои ги користат и можностите за нивно унапредување на оваа категорија на лица со попреченост.

– Како ресорно Министерство на кое на врвот на агендата е грижата за најранливите категории на лица, со посебен акцент на лицата со попреченост продолжуваме посветено да работиме на унапредување на правата и услугите и обезбедување на подобри услови за живот на оние на кои тоа им е неопходно. Оттука и нашите заложби за измените во Законот за социјалната  заштита во делот на личната асистенција, односно спуштање на возрасната граница од 18 на 6 годишна возраст, за деца со потешка или најтешка телесна  попреченост како и потполно слепи лица. Ова законско решение е во собраниска процедура и очекуваме  наскоро да го види светлото на денот, истакна министерката Шахпаска.

Прочитајте и...  ВМРО-ДПМНЕ: На прагот на март во Македонија нема ни една вакцина

Од страна на претставниците на Националниот сојуз на слепи лица беше  поздравено ова законско решение кое што е мошне значајно и за нив како поединци и за нивните семејства. Од нивна страна беше истакнато дека помошта и поддршката кон слепите лица треба да продолжи и да се унапреди во смисла на обезбедување на поголем опфат на помагала кои за нив имаат големо значење во однос на подобро секојдневно функционирање.

Со цел поттикнување, социјално вклучување и еднакви можности, лицата со попреченост односно лицата со тешка или длабока попреченост, лицата со најтешка попреченост, потполно слепо лице и потполно глуво лице, се корисници на надоместокот заради попреченост. Исто така, слепите лица користат и права за помош и нега од друго лице.

Прочитајте и...  Иран обезбеди 250.000 вакцини од Синофарм

Секоја година врз основа на доставена Програма од страна на Министерството за труд и социјална политика, изготвена врз основа на поднесени програми и проекти од страна на националните инвалидски организации, нивните здруженија и нивната асоцијација, Националниот сојуз на слепите на Република Северна Македонија (НССРСМ), добива средства од Владата на Република Северна Македонија.

Министерката за труд и социјална политика, изрази уверување дека помошта и поддршката на лицата со попреченост ќе продолжи и понатаму , во насока на обезбедување на подобри услови за живот и нивна вклученост во општествениот живот.

Поврзани вести

Мјанмар го отповика амбасадорот во ОН

Слободен печат

Екс премиерот Љубчо Георгиевски: 5 политчко-дипломатски предлози како да се подобрат Македонско – Бугарските односи

Слободен печат

Медиумите во Полска се плашат од „државен удар“

Џејмс Шотер/Financial Times

Повеќето земји во Европа воведуваат или го продолжуваат затворањето

Слободен печат

САД ќе воведе специјални мерки за патниците од африканските земји погодени од ебола

Слободен печат

Стандард и Пурс го потврди долгорочниот кредитен рејтинг на Софија „БББ” со стабилна перспектива

Слободен печат

Остави Коментар