Самостојна изложба: „Натура“ на Тамара Забазноска во МКЦ

Концептуалната уметница Тамара Забазноска на 23 јуни ќе се претстави со самостојната изложба „Натура“, која ќе биде отворена во 20 часот во галеријата на Младинскиот културен центар (МКЦ) во Скопје. При посетата на галеријата ќе се применуваат мерките за заштита од коронавирусот, а изложбата ќе биде поставена до 5 јули.

Основните елементи вградени во делата на Тамара Забазноска се клинци, медијапан, чекан, голема доза апсорбирани знаења и многу фантазија. Нејзиниот уметнички израз е прецизен и геометриски, претставен преку заедништво на елементите што сугерираат дека секоја идна точка/акција е резултат на сите претходни точки и акции.

– Поттикната од тајните што ги содржи природата во корелација со новите научни истражувања, опусот на изложбата е базиран врз науката и знаењата, насловен „Натура“ – љубовта кон природата во сите нејзини манифестации, од најмалиот организам до црвениот гигант, кој лебди во Универзумот, и Човекот и неговиот сензибилитет.

Со „Натура“ доаѓа љубопитноста, поривот да се истражат и откријат местата каде човекот се среќава преку природата со себе. И додека ги користиме сетилата за да изразиме делови од нас кои се скриени, така може да користиме и различни елементи за да го направиме видлив оној дел од природниот невидлив свет. Преку опусот правам синтеза помеѓу универзалното и микроскопското, силите кои ги брануваат длабочините на човечкото битие и Природата, која крие тајни и нуди одговори. Можеме да ги примениме нејзините тајни и да ги прочитаме одговорите преку нови откритија како основа за нашата иднина – открива Забазноска.

Прочитајте и...  Програмски содржини: Националната галерија ја прилагоди годишната програма

Авторката Тамара Забазноска (1987, Скопје) е интердисциплинарен уметник и архитект. Првите знаења ги стекнува преку енциклопедиите и бајките, за понатаму да го насочи својот интерес кон математиката, геометријата и релациите во просторот преку Архитектонскиот факултет, кој го завршува 2011 година.

Потребата за истражување, желбата за изразување на природните сили, новите научни знаења и учења се постојан поттик за репрезентација на шемите во микро и макро светот на природата и човекот, кои ги опфаќа преку магистерскиот труд на тема „Архитектурата во природата и Природата во архитектурата“ во 2018 година, како и низ делата на композитно дрво создадени од клинци, конец и стакла.

Прочитај повеќе

Разговор со Даница Стојанова, селекторка на музичката програма на Фестивалот „Охридско лето“: Концерт на Жељко Јоксимовиќ нема да има

Кристина Апостолова

Кумановскиот Центар за култура започнува настани на отворено (ВИДЕО)

Слободен печат

Маја Чанкуловска: Заштитните марами со дела од збирката на Националната галерија станаа хит (ВИДЕО)

Слободен печат

Халкбанк откупи 300 билети од МНТ во знак на поддршка за културата

Слободен печат.

Јована Јаневска: Младите треба повеќе да знаат за современата македонската литература (ВИДЕО)

Слободен печат

Отворање на нов независен Театар „Златен елец“ во Скопје

Слободен печат

Остави Коментар

Прочитај повеќе

Ристески: Ако сакаат да успеат, македонските филмаџии мора да играат по правилата на европската кинематографија (ВИДЕО)

Слободен печат

Макс фон Сидов: Екстремно моќно и неверојатно едноставно

Слободен печат

Први концерти на отворено и со маски во август: Музичарите ќе почекаат за свирки во угостителските објекти

Михаило Донев

Здружението на културни промотери се грижи за безбедноста на публиката и сака да придонесе за развојот на културата (ВИДЕО)

Слободен печат

Сунчица Уневска во жирито за арапски филмови на Канскиот фестивал

Слободен печат

Шеесет години „Психо“ – ултимативниот хорор

Слободен печат