Поезија од Елена Пренџова: Параноична

не ни е потребна
нестабилна економска ситуација
за да нè заплаши
ниту пак нарушен мир
за да нè исплаши
или пак пандемија
од вештачки произведен вирус
за да нè стрепери од страв
зголемена стапка на
масовни убиства
кражби
силувања и
планирани самоубиства
и онака успешно нè научија
повеќе од доволно
да се плашиме од самите себеси

(Збирка „Политички коректна“, 2014 г.)

(Песната е објавена во „Културен печат“ број 31, во печатеното издание на „Слободен печат“ на 16-17 мај 2020)

Прочитајте и...  Изложбa во КИЦ: „Црно - шарено“ од Дарко Аницин

Прочитај повеќе

Разговор со Дени Омерагиќ, басист на „Светлост“: Интеракција во просторот за слободен израз

Тони Димков

Нова книга за Скопје: Антологиски раскази во кои градот станува личност

Тони Димков

Изложбa во КИЦ: „Црно – шарено“ од Дарко Аницин

Тони Димков

Проект „Шишка виа МКЦ“: Нов модел за промовирање на културата

Тони Димков

Актуелни уметнички случувања: „Нов светски поредок“ во Мала станица

Тони Димков

ДФРМ: Независните филмски работници добија финансиска поддршка

Тони Димков

Остави Коментар

Прочитај повеќе

Современа култура и културни политики: „Локомотива“ создава архива на рефлексии

Тони Димков

10. Филозофски филмски фестивал: Роденденско издание во хибридна верзија

Тони Димков

Излезе „Културен печат“ број 33 во весникот „Слободен печат“

Тони Димков

Кинотека: Монографијата „Манаки“ е достапна онлајн

Тони Димков

Поетска антологија: Две хаику песни од Александар Прокопиев се објавени во „Длабока светлина“

Тони Димков

Магични приказни на „Три“: Современа поморска авантура од Александар Секулов

Тони Димков