Tag : литература

Културен печат

Нова книга: Концептот „магичен реализам“ како културолошки феномен

Тони Димков
Книгата „Концептот магичен реализам како културолошки феномен“ од авторката Драгана Евтимова се занимава со дефинирање на поимот магичен реализам, со краток историски осврт и типологизација...
Вести Свет

Нобелови награди: Американската поетеса Луис Глик лауреат за литература

Слободен печат
Американската поетеса Луис Глик е добитничка на престижната Нобелова награда за литература за 2020 година, за „нејзиниот безгрешен поетски глас, кој со строга убавина ѝ...
Културен печат

Фестивал на европската литература: Букстар-20 против ковид-19

Тони Димков
Фестивалот на европската литература „Букстар“ (Книжевни ѕвезди) оваа година излегува од стандардната рамка на гостувања на автори и книжевни промоции и во текот на октомври...
Културен печат

Рациново признание 2020: Рацин е универзален и национален културен паметник

Тони Димков
Писателот Томислав Османли за романот „Парадоксикон“ го доби Рациновото признание за 2020 година. Наградата му беше врачена на сцената на народниот театар „Јордан Хаџи Константинов...
Културен печат

Списание за литература, култура и уметност: „Современост“ со нов дизајн

Тони Димков
Неодамна излезе број 01/2020 на списанието за литература, култура и уметност „Современост“, кое како директен наследник на списанието „Нов ден“, објавено во 1945 година, може...
Културен печат

Биенале за современи уметности: Тројна програма на „Словокулт – литерАРТура“

Тони Димков
Биеналето за современи уметности „Словокулт – литерАРТура“ годинава се одржува во Гевгелија на 4 септември, во Скопје на 7 септември и во Берлин од 12...
Културен печат

Творечка емпатија: Глоса за македонските писатели

Трајче Кацаров
Станав член на Друштвото на писателите на Македонија во 1992 година. Бројот на членовите на ДПМ тогаш не ја надминуваше бројката 250. Јас бев број...
Културен печат

Македонски басни: „Беседа на фауните“ на Ристо Давчевски

Тони Димков
Друштвото за издавачка дејност „Македоника литера“ од Скопје го објави третиот том од досега непубликуваните басни на македонскиот писател Ристо Давчевски (1935-2009), како дел од...
Културен печат

Излезе двоброј на списанието „Македоника“

Тони Димков
Во најновото издание на списанието „Македоника“, двобројот 23-24, што го издава Друштвото за издавачка дејност „Македоника литера“ од Скопје, меѓу другото, се објавени петнаесетина текстови...
Културен печат

Ново издание од „Макавеј“: Поетската книга „Од исто тесто“ носи стихови за смртта и надежта

Тони Димков
Македонскиот поет Бранко Цветкоски ја објави новата поетска книга „Од исто тесто“, со поднаслов – стихови за смртта и надежта. Песните од книгата се настанати...
MacedonianAlbanianBulgarian