Огромна птица која луѓето ја споредуваат со ПОКЕМОН! (ФОТО)

За некои е човек во костим, други го споредуваат со Покемон, за некои пак е вонземјанин, а всушност е само орел. Харпија орелот е огромна птица која живее во дождовните шуми на Средна и Јужна Америка. Припаѓа во редот на најголемите грабливци, а способен е од земјата да крене мајмун или мрзливец.

Достигнува должина од еден метар, а може да тежи и до пет килограми.

Женките харпии се за 40% покрупни од мажјаците од истата врста, тежат до девет килограми, а најголема опасност за нивниот плен претставуваат нивните канџи од дури 13 сантиметри!

Популарноста на интернет им расте, бидејќи луѓето обожаваат да гледаат слики од ова „чудовиште“. Покрај тоа, овие птици имаат многу интересни експресии, па изгледаат како да се шегуваат, да се збунети или просто ви покажуваат дека сте непосакувано друштво.

Нивната популација за жал се намалува и тие спаѓаат во видот на загрозени животни. Бразилците го викаат „кралски орел“.

Видео на денот