Новела: „Студија во скарлетна боја“ на Артур Конан Дојл

Деновиве од печат излезе „Студија во скарлетна боја“, една од четирите новели на Артур Конан Дојл, прва во серијалот во кој главни ликови се Шерлок Холмс и доктор Вотсон, најславното детективско дуо во книжевноста.

Изданието е на „ПНВ Публикации“, а преводот од англиски јазик е на Дејан Величковски, кој за „ПНВ Публикации“ претходно ги преведе и новелите „Знакот на четворката“ и „Долината на стравот“ од истиот автор.

Покрај новелите, Артур Конан Дојл напишал и 56 раскази за авантурите на приватниот детектив Шерлок Холмс и доктор Вотсон, но „Студија во скарлетна боја“ е токму првата од сите овие приказни. Новелата е позната и по тоа што претставува прво детективско книжевно дело во кое лупата се наведува како истражна алатка.

Прочитајте и...  Творечка емпатија: Глоса за македонските писатели

(Текстот е објавен во „Културен печат“ број 41, во печатеното издание на „Слободен печат“ на 25-26 јули 2020)

Прочитај повеќе

ПНВ Публикации: Иновација за ново читателско искуство

Тони Димков

Книжевно првенче: Поучни раскази со силна порака

Тони Димков

Творечка емпатија: Глоса за македонските писатели

Трајче Кацаров

Модерно уметничко наследство: Ентузијастичка идеја прерасна во сериозен истражувачки проект

Тони Димков

Разговор со Бистра Георгиева: Умешноста да се фантазира е значајна независно од времето во кое живееме

Тони Димков

Проект „Пристапен музеј“: Tактилни слики станаа дел од постојаната поставка на Археолошкиот музеј

Тони Димков

Остави Коментар

Прочитај повеќе

Национална галерија: Професионалност и респект кон влогот и трудот на уметниците

Тони Димков

Интервју со поетот Бранко Цветкоски: Без страв, туку со стрв по животот

Тони Димков

Ликовна уметност: Со изложба на ДЛУМ заврши „Скопско лето“

Тони Димков

Изложба во Прилеп: Колорит што пленува со убавина и складност

Тони Димков

Излезе „Културен печат“ број 43 во весникот „Слободен печат“

Тони Димков

Фестивал на анимиран филм: „Флипбук филм фестивал“ го почнува своето патување

Тони Димков