Над 535 лица обвинети за немирите во Капитол Хил

фото ЕПА

Министерството за правда на САД соопшти дека се обвинети над 535 лица, шест месеци по немирите на 6 јануари во американскиот Капитол Хил.

Обвинителството на САД за областа Колумбија во соопштението наведува дека 495 лица се обвинети за влегување или останување во федералната зграда или простории. Речиси 235 лица се обвинети за попречување, влијание или спречување на службеник при постапка или обид за тоа.

Најмалку 165 се обвинети за напад, отпор или попречување на службеници или вработени. ФБИ објави синоќа 11 нови видеа од осомничени за насилни напади врз полицајци за време на немирите во Капитол.

Од Обвителството, исто така, велат дека шест лица се уапсени под обвинение за напад врз припадници на медиуми или уништување на нивна опрема.

Сепак, Обвинителството наведува дека му е потребна помош од јавноста за да идентификува 300 лица за кои се претпоставува дека извршиле насилни дејства во Капитол Хил, вклучувајќи 200 кои нападнале полицајци.

Десет лица досега се изјаснија за виновни за различни обвиненија. Нападот предизвика штета од околу 1,5 милиони долари врз зградата на Капитол.

Видео на денот