Компирот и неговиот рок на траење: Како најдобро да го складирате Вашиот омилен зеленчук?
Има причина зошто компирите се еден од најпродаваните зеленчуци во супермаркетите насекаде, па дури и се продаваат во вреќи: тие можат да се подготват на различни начини и – за разлика од повеќето производи – да се чуваат со недели или дури месеци. И додека компирите се генерално прилично еластични, постојат правилни и погрешни начини за нивно складирање.
Без разлика за каков тип на компири се работи, сите компирчиња треба да се чуваат користејќи ги овие совети и трикови за да се постигне што е можно подолг рок на траење.
View this post on Instagram
Колку долго трае компирот?
Рокот на траење на компирот навистина зависи од тоа како се чува. Свеж компир без флеки кој се чува во идеални услови може да се чува и неколку месеци.
Ако компирите се чуваат na над 12 ° C, тие ќе дехидрираат побрзо, намалувајќи го нивниот рок на траење. Дури и под помалку од идеални услови, скробната кртула често се чува неколку недели.
View this post on Instagram
Најдобар начин за складирање на компири
Следете ги овие пет совети за правилно складирање на компирите:
1. Изберете добар компир
Складирањето компири започнува во супермаркет – побарајте парчиња без флеки или исеченици, темни дамки или меки точки; тие треба да имаат еднаква текстура, кора со минимални, плитки очи и без зелена боја. Компирите со флеки имаат тенденција да се расипуваат побрзо при складирање.
View this post on Instagram
2. Чувајте ги суви
Иако може да биде предизвик плакнењето на вашите правливи шипки пред да ги складирате компирите, одолејте на нагонот. Влагата лесно може да се зароби на кожата и вдлабнатините на компирот и да создаде внатрешност која е премногу влажна, предизвикувајќи мирис на мувла и побрзо стареење. Чувајте ги како што се и миј те ги само кога сте подготвени да ги користите.
View this post on Instagram
3. Ставете го во кошница или торба
Клучно нешто за одржување на свежината на компирот е правилната циркулација на воздухот. Ако сте купиле вреќа со компири, тие често се продаваат во мрежеста вреќа што дозволува воздух да влегува и излегува. Во тој случај, можете да ги оставите складирани во вреќата. Инаку, компирите треба да се стават во добро проветрена корпа или сад за да се овозможи воздухот да циркулира околу нив. Отворена хартиена кеса може да функционира, но во краен случај.
View this post on Instagram
4. Најдете ладно, темно место
Компирите се одгледуваат под земја и сакаат услови за складирани кои ќе им бидат најблиски до природната средина – темни и студени. Оптималната температура за складирање на компири е помеѓу 7°C и 12°C, така што визба е идеално место. Ако не сте доволно среќни да имате студен и лесно достапен подрум или шпајз, чувајте ги компирите на најтемната, најладна достапна локација. Внимавајте да е тоа шпајз кој не е во близина на извор на топлина како што се шпоретот или машината за миење садови… плакарот или дури и гаражата во одредени месеци од годината се подобар избор. Без разлика на сè, не ги чувајте компирите во фрижидер.
View this post on Instagram
5. Ротирајте го складираниот куп
Секој пат кога ќе посегнете по компир, проверете го остатокот од купот и ротирајте ги останатите парчиња за да спречите помодрување. Погледнете дали има компири чија состојба почнува да се влошува и искористете ги, ставајќи ги поновите компири на дното.
Не ставајте ги компирите во фрижидер
Чување на компири во фрижидер е големо НЕ. Кога компирите стануваат премногу ладни, нивната содржина на скроб се претвора во шеќер, создавајќи компир со посладок вкус и го менува начинот на кој тие функционираат кога се готви.
Дури и ако вашиот дом е премногу топол за идеално складирање на компири, ќе добиете подобри резултати ако ги затурите вашите парчиња на најладното, најтемно место што можете да го најдете, отколку да изберете фрижидер.
View this post on Instagram
Конверзијата од скроб во шеќер е исто така причината зошто суровиот компир не замрзнува многу добро. Ако сакате да го користите замрзнувачот за долгорочно складирање, исечете ги или исечкајте компири и бланширајте ги пред да ги замрзнете за најдобри резултати. Оставете ги целосно да се исцедат пред да се замрзнат и употребете ги во рок од неколку месеци.
View this post on Instagram
Можете ли да складирате компири и кромид заедно?
Веројатно сте слушнале дека компирите и кромидот никогаш не треба да се чуваат заедно – и заедничкиот совет за кујната е навистина научно поддржан факт.
Чувајте ги вашите скапоцени компири подалеку од какви било производи што испуштаат етиленски гас, што не вклучува само кромид, туку и овошки како јаболка и банани. Гасот ќе ги остари вашите компири и ќе предизвика тие да изртат многу побрзо отколку ако би се чувале подалеку од овие овошја и зеленчуци.
View this post on Instagram
Дали изртениот компир е безбеден за јадење?
И покрај тоа што се набрани, компирите сè уште се живи, па што и да правите, тие сепак ќе изртат. Добрата вест е дека изртувањето не е лошо, тоа е природен процес. Ако видите малку ркулци, само отстранете ги. Компирот е сè уште безбеден за јадење.
Едноставен совет: правилното складирање на компирите ќе помогне да не изртат премногу или пребрзо.
View this post on Instagram
Дали можете да јадете зелен компир?
Ако вашиот компир станал зелен, тоа е веројатно поради изложеност на светлина и треба да најдете потемна локација за складирање. Малку позеленување е во ред, само исечете ја зелената кора најдобро што можете и сварете го компирот според планираното. Ако целиот компир станал зелен, најдобро е да го исфрлите и да научите од вашите грешки.
View this post on Instagram
Дали компирот се расипува?
Како можеш да кажеш кога компирот го поминал своето време? Стиснете го. Ако компирот е мек и/или збрчкан, тој е лош. Целосно зелениот компир, исто така, треба да се фрли, заедно со сите парчиња кои имаат непријатен мирис.
View this post on Instagram