13 C
Скопје

Ќе ви завидуваат сите комшии: Рецепт за АЈВАР кој секогаш успева

СОСТОЈКИ:
10 кг црвени пиперки
3 модри патлиџани
500 мл зејтин
сол
1 лажица шеќер

ПОДГОТОВКА:
Испечете ги пиперките. Кога ќе бидат печени, но не изгорени, оставете ги 15 минути во ќеса за полесно да се лупат.

ProfimediaОткога ќе ги излупите и ќе ги исчистите од семките, ставете ги во мрежаста цедалка да се цедат 1-2 часа.

Во меѓувреме испечете ги, излупете ги и исцедете ги модрите патлиџани.

Profimedia

Потоа и пиперките и модрите патлиџани ставете ги во тенџере и варете ги на не многу силен оган.

Откога ќе почне да врие, постојано мешајте го ајварот за да не ви загори.

Кога течноста од пиперките ќе испари, почнете да додавате зејтин.

Никако не го ставајте целиот зејтин одеднаш, туку постепено.

Кога зејтинот ќе почне да избива на површина, значи дека веќе не треба да ставате зејтин.

Тоа значи и дека ајварот ви е при крај.

Додадете сол, промешајте, оставете уште 10-15 минути да се повари со постојано мешање и тргнете го од оган.

Ставајте го ајварот во загреани тегли и убаво затворете ги.

Оставете ги теглите да се оладат, па следниот ден складирајте ги на ладно и темно место.

Поврзани вести

Што треба да направат жените веднаш по сексуалниот однос

Слободен печат

Зејн Малик апелираше во врска со конфликтот во Газа: Ослободете ја Палестина!

Слободен печат

ФОТО | Кој би рекол дека има 55 години? Провокативните фотографии на Синди Крафорд го воодушевија светот!

Слободен печат

Кевин Гатри осуден на три години во затвор по сексуален напад врз негова колешка: Неговата ДНК е пронајдена на нејзината долна облека

Слободен печат

Тој го откри Бред Пит: Почина Божидар Николиќ, режисерот на култниот филм „Балкански шпион“

Слободен печат

Затворска казна бидејќи намерно кашлал кон поранешната сопруга и ја заразил со коронавирус

Слободен печат

Остави Коментар