Зошто се јавува чувство на надуеност кога јадеме салата?
Сад полн со лиснат зеленчук сè повеќе е дел од менито на луѓе кои се трудат да се хранат здраво. Но, ако се чувствувате слаби и летаргични откако јадете салата, мора да знаете дека тоа се случува поради цревата кои се обидуваат да варат големи количини на суров зеленчук.
„Салатите се извор на влакна“, истакнува „Well and Good“
„Иако се одлични за вас, тие можат да „заглават“ во дигестивниот тракт во прекумерни количини“, објасува гастроентерологот д-р Робин Чуткан.
„За да го решите овој проблем, можете да го ставите малку да се приготви на пареа зеленчукот пред јадење. Покрај тоа, спанаќот е добар избор затоа што е полесен за цревата“, сугерира лекарот.
Рецептот за цревна непријатност е додавањето на карфиол, брокула и мешунки во вашата салата.
„Мешунките како гравот и леблебијата мора да ги приготвите на пареа, а потоа да ги оставите да стојат во водата. Приготвени ќе имаат подобар вкус, ќе бидат хранливи и помалку ќе го стимулираат производството на гасови, за разлика кога би ги јаделе диретно од конзерва“, додаде таа.
Совет на д-р Винсент Педро, експерт за дигестивно здравје, е да додадете ензими во салатата што ќе го стимулираат варењето на храната.
„Недостатокот на дигестивни ензими, кои ги разградуваат макромолекулите на храна во помали блокови, го отежнува варењето и целосната апсорпција на хранливите материи. Во суштина, ако често се појавуваат надуеност и гасови, виновник може да биде недоволниот број на ензими“, објаснува тој, додавајќи дека возраста има улога во нивното производство.
„Луѓето над 50 години можат да произведат помалку од овие витални соединенија, што значи дека додавањето во исхраната е клучно“, вели д-р Педре.