Како да си помуабетите со Вашата мачка – и да го разберете одговорот

мачка
Фото: Пиксабеј

Секој љубител на мачки кој откако ќе каже нешто на своето четвороножно пријателче може да добие „мјау“ како одговор ја знае возбудата што ја предизвикува оваа комуникација. Но, дали точно го „преведувате“ одговорот?

И се чини дека постои метод зад лудилото, бидејќи можете подобро да ја разберете вашата мачка – добивате сè поисплатливи „мјаукања“ секој ден.

Науката вели дека да можеш да комуницираш со твојот крзнен пријател е исклучително важно, и открива дека стеснувањето на очите може да биде ефикасен начин за комуникација – но тоа сепак остава простор за разбирање на сигналите што ги дава вашето мачкино пријателче.

Не само за да го олеснат животот, туку да ви помогнат да знаете дали нешто не е во ред со нив или се несреќни, како и вообичаените знаци на кои треба да внимавате.

Најдобар начин да се комуницира со нив е да се знае што значат нивните различни звуци и гестови, единствениот начин да се направи тоа е преку внимателно набљудување, што значи дека на почетокот на врската ментално се забележуваат дејствата или ситуациите што ги придружуваат овие звуци и гестови.

Ова ќе ви овозможи да ги разберете нивните желби и потреби и да почнете да одговарате со соодветниот тон на гласот. Важно е да останете доследни на тонот на гласот и постапките бидејќи вашата мачка ќе почне да ги поврзува тонот и конкретните зборови со она што сакате да го прави.

Најдобро ја знаете вашата мачка и нејзиниот стил на комуникација, но овие совети може да го олеснат разговорот помеѓу вас двајца.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Candy Tha’ Cat (@candydoesathing)

Стеснете ги очите кон нив

Тоа е поддржано од науката, па затоа е добро место за почеток.

Тоа е начин број еден да се поврзете со вашите мачки бидејќи ги стеснувате очите како тие.

Ако се стесните и погледнете во очите на вашата мачка, тоа може да помогне да изградите врска со неа и да ви помогне да ги разберете нивните чувства.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by cats kuties (@cats_kuties1)

Слушајте

Ако ги гледате движењата што ги прави вашата мачка покрај различните звуци, често можете да разликувате што значат различните мјаукања.

Краткото мјаукање често би било вообичаено поздравување, додека повеќекратното би значело дека мачката е многу возбудена, или долгото мјаукање со ниска јачина би можело да значи незадоволство од нешто.

Со текот на времето треба да можете да забележите вообичаени обрасци во однесувањето на вашата мачка.

Разбирање на звуците што ги прави вашата мачка:
Слушајте ги овие вообичаени звуци:

Кратко „мјау“ = „Еј“
Повеќекратни „мјаукања“ = „Многу сум возбуден што те гледам“
„Мјау“ во средината на теренот = Вашата мачка сака нешто, како хранење
Низок тон „mraaooww“ = се нервирам со тебе“
Висок тон „rrrooowww“ = Вашата мачка чувствува ненадејна болка или е во шок
„Пурр“ = Ова е вашата мачка која е нежна и покажува љубов кон вас
„Хис“ = „Многу сум лут и може да почнам да гребам некого“

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Beans (@beans_the_calico)

Гледајте

Говорот на телото ни кажува многу, затоа погледнете ги повнимателно движењата на вашата мачка.

Гледајќи го говорот на телото на вашата мачка, можете да придружувате одредени гестови со однесување и чувства.

На пример, ако ја имаат опашката исправена со виткање на крајот, честопати би значело дека се среќни, додека ако се грчи, тоа може да значи дека се многу возбудени.

Погледнете ги вообичаените однесувања што ги прави вашата мачка околу вас бидејќи ова е клучен дел од нивната комуникација со вас.

Ако мачка се трие од вас, веројатно ќе ја обележи нејзината територија и ќе ве направи нивна сопственост.

Возвраќа

Со разговор со соодветен тон и користење на гестови откако ќе ги забележите овие однесувања, можете да создадете ефективна линија на комуникација

Колку повеќе комуницирате со вашата мачка, толку повеќе таа ќе ве разбере и што претставуваат различните тонови на гласот и постапките.

Практиката усовршува.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Esma (@esma.furrious)

Видео на денот