Хороскоп на древните Маи: Откријте кој е вашиот знак и што значи тој

мајански хороскоп
ФОТО: Pixabay

Постојат 19 знаци во астрологијата на античките Маи. Сите имаат траење од 20 дена, освен еден што трае само пет. Тој знак се карактеризира со духови и нарушувања на рамнотежата.

„Ch’en “ – 2 јануари до 21 јануари

Значење: Црна Бура, Црно Небо, Месечина, Еден Цвет, Запад

Интерпретација: Родените во овој знак се ноќни луѓе. Тие се мудри и чувствителни, а духовниот развој им е многу важен. Имаат најмногу енергија неколку часа по самракот и неколку часа пред изгрејсонцето. Ова тивко време е добро да се искористи за личен развој. Исто така, овие луѓе имаат природен афинитет кон енергиите на Месечината и треба да размислат да носат месечев камен што ја зголемува таа енергија. Нивната главна насока во животот е западот и ако медитираат треба да бидат свртени кон таа страна.

„Yak“ – 22 јануари до 10 февруари

Значење: Зелена бура, Венера, Две цвеќиња, Југ

Интерпретација: Родените во овој период се нежни и љубезни луѓе чија цел е да живеат во хармонија со себе и со другите луѓе. Тие се прецизни и практични. Венера е нивна владејачка планета и затоа по природа се нежни и полни со љубов. Тие имаат способност да внесат хармонија во сè околу нив. Тоа е исклучителен дар бидејќи тие се еден вид миротворци и можат да направат многу добри работи на овој свет. Нивната главна насока во животот е југот.

„Sac“ – 11 февруари до 2 март

Значење: Бела бура, Жаба, Соѕвездие на жаби, Три цвеќиња, Север

Интерпретација: Родените во овој знак не се љубители на ноќта, туку го претпочитаат денот. Раното утро е извор на енергија и сила, време за размислување и токму во тоа време може да се достигне голема мудрост. Тие се прилагодливи, уживаат во патувања и сакаат промени во животот. Тие се подготвени да преземат одговорност и да го поправат она што не е добро. Нивната главна насока е кон север, а моќно животно за нив е жабата. Значењето на жабата укажува на способност за прилагодување, како и на брзо и лесно прескокнување од една во друга димензија на свесност. Луѓето родени во овој знак ја црпат својата моќ од промените и затоа со задоволство ги прифаќаат.

хороскоп

„Кеh“ – 3 март до 22 март

Значење: Црвена Бура, Дрвја, Елен, Исток

Интерпретација: Родените во овој знак имаат афинитети кон природата и природната рамнотежа и со нивниот пример би можеле да го вратат природниот поредок на нашата планета. Тие имаат огнена енергија и црвената боја ги исполнува со енергија. Медитација во шума им помага на овие луѓе да ја развијат природна сила. Нивната насока е кон исток, а тотемското животно, нежниот и благороден елен.

„Mak“- 23 март до 11 април

Значење: Ограден, Покриен, Број 3

Интерпретација: Родените во овој знак се едни од најголемите мистерии на астролошките знаци на Маите. Значењето на нивниот знак е најмалку јасно дефиниран од другите. Бидејќи овој знак сам по себе е малку мистериозен, такви се и луѓето родени во него. Тие се многу добри во задржување на некои работи за себе, а зборовите што ги опишуваат – „оградени и покриени“ се поврзуваат со успешно криење на работите што не сакаат другите да ги дознаат. Тие треба да поминуваат време во размислување и медитација, и токму тоа може да ги расветли тајните на нивното постоење. Нивниот број е три и тој им дава сила. 3 е свет број на божественост, рамнотежа и комплетност.

„K’ank’in“ – 12 април до 1 мај

Значење: Земја, Куче, Жолто, Подземно, Жолто Сонце

Интерпретација: Родените во овој знак се луѓе на Земјата и Сонцето. Тие се привлечени од двете планети, како и од силната соларна енергија на Сонцето. Времето поминато на сончеви зраци им дава мудрост, како и времето поминато под или над земјата. Тие се склони кон уметност, учење и знаат да бидат многу добри во одредени окултни науки. Ако е можно, тие треба да медитираат во пештера, или барем повремено да посетуваат некоја пештера затоа што им дава умствен мир. Нивното тотемско животно е куче кое се карактеризира со лојалност и неверојатна внатрешна сила.

„Muwan“ – од 2 до 21 мај

Значење: Був, Бог на Дождот и Облаците, Оган

Интерпретација: Овие луѓе се привлечени од оган и вода, а особено уживаат за време на бура кога гледаат и чувствуваат дожд и молња истовремено – вода и оган. Бурите им даваат сила и ги исполнуваат со позитивна енергија. Луѓето родени во овој знак се тврдоглави и упорни, склони кон анализа, психологија и понекогаш умеат да бидат видовити. Тие не гледаат површно на луѓето и на разни ситуации, туку се обидуваат да навлезат длабоко во нив и да разберат какви се и што се случува. Нивното тотемско животно е був што ја симболизира мудроста и јасновидоста.

хороскоп

„Pax“ – 22.05 до 10.06

Значење: Време на садење, Јагуар, Пареа, Стрела, Тапан

Интерпретација: За луѓето родени во овој знак, животинскиот тотем е јагуар и токму ова животно е многу важно во културата на Маите, бидејќи претставува лидерство. Овие луѓе црпат сила како водачи на народот и секако треба да ја прифатат таа улога. Покрај тоа, тие се иновативни и се обидуваат да уживаат во секој момент од животот. Со задоволство преземаат контрола и се направени да бидат лидери. Стрелата за нив покажува дека тие имаат тенденција да гледаат право напред и да одат кон целта. Тие треба да го користат тапанот во својот живот бидејќи им носи стабилност и рамнотежа. Нивниот елемент е пареа – мешавина од земја, вода и оган. Пареа се крева од земјата преку топлината. Овие три елементи (земја, вода и оган) треба да се комбинираат заедно во вашиот живот.

„Kayab“ – 11 јуни до 30 јуни

Значење: Желка, Божица на Месечината, Еден Бог

Интерпретација: Луѓето родени во овој знак имаат природна склоност кон Месечината и духовните работи. Тие се во потрага по подлабоко значење во секојдневниот живот. Се стремат кон хармонија во сè и претпочитаат да прават сè полека и внимателно. Нивното тотемско животно е желка која во културата на Маите го симболизира носителот на античката мудрост, како и носителот на Земјата.

„Kumk’u“ – од 1 јули до 20 јули

Значење: Жито, Крокодил, Лушка од Пченка, Темнина, Богови на Дожд и Растенија

Интерпретација: Личностите родени во овој знак имаат двојна природа, имаат тенденција да навлезат до суштината на нештата и склони се кон литературата и филозофијата. Тие честопати гледаат јасно спротивни перспективи и ја земаат мудроста што им е понудена од двајцата. Нивното тотемско животно е крокодил кој има дарба за преживување, време и трпеливост. Крокодилите се едни од ретките видови влекачи кои го преживеале мезозојскиот период во кој исчезнале повеќето влекачи и диносауруси. Тие поседуваат моќ на долговечност и стабилност. Тие не прифаќаат промени лесно, но ако се случи промената, тоа нема да влијае на нив.

„Wayeb“ – 21 јули до 25 јули

Значење: Несреќни денови, Богот на Земјата, Духови, Денови што Недостасуваат (трае само 5 дена)

Интерпретација: Луѓето родени во овој знак се аномалија меѓу астролошките знаци на Маите. „Wayeb“ трае само пет дена за разлика од другите знаци кои покриваат временски период од 20 дена. За време на овие пет дена, древните Маи сметале дека е нарушена природната рамнотежа. Тие мислеле дека е дојдена некоја друга сила на Земјата и дека духови да одат по неа. Да се ​​биде роден во овој знак не значи дека некого ќе го следи несреќа, туку дека овие луѓе веројатно се силно поврзани со други светови и други сфери. Луѓето од овој знак се склони кон екстремна сетилна перцепција и движење помеѓу овој свет и другите.

„Pop“ – 26 јули до 14 август

Значење: Jагуар, Главен, Водач, Мека Земја

Интерпретација: Луѓето од овој знак се родени лидери. Двете значења – јагуар и главен – се однесуваат на позициите на моќ на античките Маи. Тие имаат јасна визија и насока за другите луѓе околу нив и се чувствителни на нивните потреби. Тие исто така се талентирани да го пренесуваат своето знаење на другите и се добри аналитичари.

хороскоп

„Wo“ – 15 август до 3 септември

Значење: Црно Небо, Црн Јагуар, Црна Бура, Ноќно Време, Жаба

Интерпретација: Родените во овој знак се слични на Che’n и Sac. Тие имаат тенденција да откриваат многу мудрости во часовите по самракот до појавата на првите сончеви зраци. Нивното тотемско животно е жаба што лесно може да ги пренесе од една во друга свест. Тие се во состојба брзо да се прилагодат на различни ситуации. Станува збор за мистични луѓе кои бараат скриена мудрост и мистерии. Тие често се високо образовани и одлични говорници.

„Sip“ – 4 септември до 23 септември

Значење: Црвено соѕвездие, Црвено небо, Црвена бура, Елен

Интерпретација: Родените во овој знак имаат силна склоност кон елементите на огнот и воздухот. Еленот е нивното тотемско животно, кое симболизира благодат и врска со шумата. Овие луѓе треба да ја прифатат енергијата на благодатта и благородноста во нивните животи. Тие се лојални, несебични и добри пријатели. Црвената боја им дава сила.

„Sotz“ – 24 септември до 13 октомври

Значење: Лилјак, Риба, Почеток на Зимата

Интерпретација: Родените во овој знак имаат две тотемски животни кои им даваат сила, лилјак и риба. Едниот има можност слободно да се движи низ воздухот, а другиот во вода. Воздухот и водата се вашите елементи. Лилјакот симболизира влечење голема сила од интуиција, чувствителност и можност за гледање низ илузии. Рибите ја претставуваат потсвеста и длабочината. Овие луѓе поседуваат исклучително длабока интуиција која не е достапна за повеќето луѓе, тие се вредни и емотивни.

„Sec“ – од 14 октомври до 2 ноември

Значење: Небото и Земјата

Интерпретација: Луѓето од овој знак се особено приврзани за двата елементи – земја и небо (ветер, воздух). Веројатно се зачудени од небото и се доста заинтересирани за сите работи што се горе. Воздухот е елемент на менталната енергија, а земјата е елемент на практичност, затоа овие две енергии ги карактеризираат луѓето родени во овој знак. Тие се дисциплинирани, склони кон преземање иницијатива и трпеливост додека одат кон нивната цел. Тие имаат дарба да ја разгледаат секоја ситуација и да дојдат до најефикасното решение.

хороскоп

„Xul“ – 3 ноември до 22 ноември

Значење: Куче со Опашка од Сонце, Денови на Птици, Куче Бог

Интерпретација: Личностите родени во овој знак се тесно поврзани со животинскиот тотем на кучето. Кучето било многу важно животно на древните Маи. Тие верувале дека кучињата ги водат луѓето од овој живот во наредниот. Како резултат, луѓето од овој знак имаат традиционални карактеристики на тотем од животинско куче – лојалност, сила, посветеност. Тие, исто така, имаат силна врска со следниот живот и можат да им помогнат на другите луѓе да се ослободат од стравот од смрт и смрт. Покрај тоа, тие се мирни и трпеливи.

„Yaxk’in“ – 23 ноември до 12 декември

Значење: Ново Сонце, Бог на Сонцето, Црвени облаци, Зелено

Интерпретација: Луѓето од овој знак имаат врски со богот на сонцето на древните Маи, наречен Ах Кин. Тој им давал заштита од темнина, суша и болести. Овие луѓе се природни исцелители, без разлика дали имаат тенденција да ги лекуваат луѓето околу нив или да им помагаат со смирувачки зборови. Овој знак има и една мана, а тоа е склоноста да се сомнева. Ах Кин бил познат како носител на сомнеж и неодлучност. Луѓето од овој знак мора да научат да им веруваат на своите и на одлуките на другите.

„Mol“ – 13 декември до 1 јануари

Значење: Вода, Собрани Облаци, Јагуар, Собирање

Интерпретација: Личностите родени во овој знак се цврсто поврзани со елементот вода. Тие знаат како да го повикаат дождот и се исполнети со животна енергија кога врне. Исто е ако се во вода. Нивното тотемско животно е јагуарот кој е многу моќен за Маите. Јагуарот ги претставува тајните на шаманите и силата на водачите. Значи, луѓето од овој знак лесно можат да завршат како духовни водачи.

Извор in5d.com.

Видео на денот