Да не се тие, нема да има слика и глас – Како работат снимателите во време на пандемија

Гостин во денешното издание на „Утрински брифинг“ на „Слободна ТВ“, преку телефонска линија беше и долгогодишниот снимател Аслан Вишко, кој се осврна на теренската работа на медиумските работници во време на корона-вирусот.

Од своите искуства надвор при извршувањето на редовните работни обврски, Вишко вели, сниматлите меѓусебно ги почитуваат мерките за дистанца, а воедно повеќето колеги се обезбедени со ракавици и маски при работа на терен.

Зборуваше и за организацијата на институциите, па образложи каков е односот кон медиумските работници.

-Поорганизирано и поодговорно се организираат сега настаните. На почетокот беа подекларативни заложби, но откако се најдовме во една институција во мала просторија околу 15 камери, па се буневме, се слушна нашиот глас и оттогаш наваму пресовите се одвиваат генерално на отворено, раскажува Вишко.

Во разговорот тој се осврнува и на релацијата новинар-снимател како и генералниот пристап кон снимателите.

Видео на денот