Бучковски: Тајната на успехот на Заев е во неговиот карактер и неговата „несовршеност“, но, пред се, неговата храброст

Владо Бучковски/ Фото: МИА

Зоран Заев е најдобриот претседател што го имал СДСМ во изминативе 30 години, вели во изјава за Фокус поранешниот лидер на СДСМ и премиер Владо Бучковски.

-Заев е најзаслужен за враќањето на СДСМ на власт, по 10 тешки опозициски години. Тој е најзаслужен за влезот на Северна Македонија во НАТО. Тајната на неговиот успех е неговиот карактер и неговата „несовршеност“, но, пред се, неговата храброст – изјави Бучковски.

Тој смета дека има 3 етапи од развојот на СДСМ, при што првиот е поврзан со Бранко Црвенковски, вториот со него и Радмила Шеќеринска и третиот со Заев.

-На СДСМ му треба проевропски лидер, затоа што тој ќе ги започне преговорите за членство во ЕУ. Му треба лидер, кој ќе продолжи со реформите во СДСМ, со демократизација на партијата и јакнење на неопосредната демократија – вели Бучковски.

Видео на денот