Авионот на Путин почнал неконтролирано да се тресе, a пистата не се гледала: Пилотот за најлошиот лет во животот (ВИДЕО)

Пилот на Путин

Владимир Федорушкин, истакнат пилот и некогашен командант на рускиот претседателски авион, откри дека неговиот копилот и тој во една прилика доживеале вистинска драма за време на лет со Владимир Путин.

Ситуацијата била толку незгода што можело да дојде до сериозна несреќа. Федорушкин се потсетил на летот од Москва до родниот град на Путин, Санкт Петербург.

-Времето, во двата града, беше многу неповолно за летање, ветровите дуваа од сите страни. Полетавме и на висина од 5-6.000 метри, настапија неверојатни турбулентни. Тоа беа турбуленции на ведро небо – објаснил Федорушкин во едно интервју.

Според неговите зборови, тоа бил најтешкиот лет во неговата 40-годишна кариера.
-Автопилотот постојано се исклучуваше, а палката со воланот беше ограничена на третина вртежите. Се искачивме на 9.000 метри и толку се тресевме што, доколку не бевме врзаним ќе ги удревме главите од кровот на авионот – додал тој.

Ниту слетувањето не било ништо подобро. Дождот толку многу пажал, што пистата едвај се гледала.
-Управувачот на авионот моравме да го држиме да стои мирно, а дури и во услови кога се работи нормално, тоа е тешко, а се поместуваше само за една третина – се присеќава командирот.
И покрај се, на крај успеале да слетаат безбедно, но пилотот се соочил со нов проблем – претседателот Путин го повикал на разговор.

-Ме повика во својата канцеларија. Ме праша што се случи. Имавме краток разговор, не многу пријатен. Веројатноста да ја промашиме пистата беше 90 проценти, но сепак тоа не ни се случи – објаснил Федорушкин, кој не прецизирал кога точно се случил овој инцидент.

Видео на денот