Анкета: Ако навистина направиле злосторства би ги осудил по 600 години

Судењето на лидерите на ОВК веќе со денови е главна тема во Косово, а предизвика и заострена реторика во регионот.

Бура од реакции по изјавата на Вучиќ: Двојниот живот на Србија во меѓународните односи е вистинска закана за регионалната стабилност

 

Екипата на Слободен печат беше во Косово за да видиме што мислат граѓаните за судот чиј легитимитет го изгласаа косовските пратеници и беше формиран во 2016 година со мандат да ги расветли злосторствата извршени за време и веднаш по војната во Косово. Ги прашавме и дали навистина лидерите на ОВК се виновни за злосторствата за кои се обвинети.

Претседателот на Косово, Хашим Тачи поднесе оставка и на 9 ноември заедно со поранешниот спикер на косовското собрание Јакуп Красниќи се појавија пред Специјалниот суд со седиште во Хаг. Во следните два дена пред судот се најдоа и Кадри Весели и Реџеп Селими. Сите се изјаснија за невини по сите точки во обвинението за воени злосторства, убиства, присилно исчезнување, прогонства и тортура.

Видео на денот