Американска професорка ги налути Британците со нејзиниот рецепт за совршена шолја чај: Се огласи и амбасадата на САД

Фото: Pexels / Mareefe

Британците тврдат дека имаат големо познавање кога станува збор за правење добра шолја чај. Овој топол пијалок е културна институција во Велика Британија, каде што се проценува дека се пијат околу 100 милиони чаши секој ден, пишува „Би-би-си“.

Но, сега една професорка од САД, тврди дека ја открила тајната за совршена чашка што многу Британци првично би ја сметале за апсолутно апсурдна – додавање сол.

Истражувањето на проф. Мишел Францл предизвика голема врева во Велика Британија, па дури и предизвика дипломатска интервенција од амбасадата на САД.

„Сакаме да има кажеме на добрите луѓе во Велика Британија дека незамисливата идеја за додавање сол на националниот пијалок на Велика Британија не е официјална политика на Соединетите држави. И никогаш нема да биде“, објави амбасадата на официјалниот профил на Икс, порано позната како Твитер.

Но, не е првпат пијалокот да предизвикува контроверзии на двете страни на Атлантикот. Во 1773 година, демонстрантите во Бостон, колонијален Масачусетс, фрлија 300 ковчези полни со чај во пристаништето во знак на протест против британските даноци – клучен момент што ја поттикна Американската револуција.

„Секако не сакав да предизвикам дипломатски инцидент. Моите мејлови станаа луди денес. Не очекував да се разбудам утрово и да видам многу луѓе кои зборуваат за сол во нивниот чај“, изјави  проф. Францл, професор по хемија на колеџот „Брин Мор“ во Пенсилванија.

Сепак, тоа не е нова идеја – состојката се споменува дури и во кинеските ракописи од осмиот век, кои проф. Францл ги анализирала за да го усоврши нејзиниот рецепт.

„Она што е ново е нашето разбирање за тоа како хемичари“, рече проф Францл.

Таа објаснува дека солта делува како блокатор на рецепторот што го прави чајот горчлив вкус, особено кога е задушен. Со додавање на прстофат кујнска сол – незабележлива количина – ќе се спротивставите на горчината на пијалокот.

„Тоа не е како додавање шеќер. Мислам дека луѓето се плашат дека ќе можат да ја вкусат солта“, објаснува таа.

Проф. Францл го засакала чајот уште од моментот кога нејзината мајка го приготвила првиот пијалак кога имала 10 години. Таа ги повикува Британците кои сакаат чај да имаат отворен ум пред да го критикуваат нејзиното истражување, кое го документирала во нејзината нова книга „Потопено: Хемијата на чајот“, објавена од Кралското друштво за хемикалии.

Секој има свое мислење за тоа што ја прави совршената шолја чај, но професорката Францл препорачува да се користат сушени листови наместо кесички чај и постојано да се меша пијалокот, за чајот да биде добро изложен на водата и млекото.

Други предлози што таа ги дава вклучуваат употреба на кратки и тенки шолји за да се одржи чајот потопол и да се загреваат шолјата и млекото. Но, главниот меѓу нејзините совети е никогаш, никогаш да не ја загревате водата во микробранова печка.

Иако концептот на чај за печење во микробранова печка може да звучи малку туѓо во Велика Британија, тој е „сосема вообичаен“ во САД.

„Американците имаат некои навистина ужасни навики за правење чај“, вели професорот Францл.

Американската амбасада не го послуша советот на професорот Франкл и вели дека ќе се држи до она што го нарекува „правилен начин“ на правење чај – со негова подготовка во микробранова печка.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот