Албанија ги укинува сите мерки, влез за туристи без никакви ограничувања и услови

Туристи на плажа/ Фото: Дојче Веле

Министерството наведува дека границите на Албанија ќе бидат отворени за сите албански и странски државјани за време на туристичката сезона. Од 1 јуни повеќе не е задолжително носење маски надвор, но тие се задолжителни да се носат во затворени простории и на места каде што не е можно да се одржува социјална дистанца.

Албанија ги отвори своите граници за туристите без никакви услови за влез во земјата. Министерството за надворешни работи прецизира дека негативен тест за Ковид 19, или какви било посебни документи, нема да биде потребен за влез во Албанија.

Министерството наведува дека границите на Албанија ќе бидат отворени за сите албански и странски државјани за време на туристичката сезона. Од 1 јуни повеќе не е задолжително носење маски надвор, но тие се задолжителни да се носат во затворени простории и на места каде што не е можно да се одржува социјална дистанца.

Времето на полициски час е скратено и сега трае од 23 до 6 часот наутро. Одлучено е и дека од 15 јуни ќе биде дозволено собирање до 15 наместо до 10 лица, а од 1 јули се планира уште повеќе да се скрати полицискиот час, односно од 24 на 6 наутро. – стои во соопштението на Министерството за надворешни работи.

Видео на денот