Во последните седум години има рекордно климатско затоплување

Ефекти на глобалното затоплување/ Фото Архива на Слободен печат

Европската служба за опсервација на земјината топка, Коперникус, соопшти дека периодот помеѓу 2015 и 2021 години е најтоплиот период регистриран во историјата.

Според студиите на Коперникус овие седум години произвеле и рекордна концентрација на стакленички гасови.

Во 2021 година се бележи просечно затоплување од 1,1 до 1,2 целзиусови степени во споредба со прединдустрискиот период (1850-1900), референцата за мерење на глобалното затоплување на планетата.

Од овие рекордни седум години меѓу 2015 и 2021, 2016 била најтопла.

Во однос на стакленичките гасови и штетните емисии Коперникус соопшти дека во текот на 2021 се измерени рекордни концентрации што се производ на човечката активност. Главен штетен гас е ЦО2, но силен подем бележи и метанот. Метанот е помоќен од ЦО2 но побрзо исчезнува од атмосферата.

Видео на денот