20 C
Скопје

ВИДЕО | Спасовски: Во казнено и воспитно – поправните установи се обезбедени сите предуслови за успешен попис

Ние како Управа за извршување на санкции ги презедовме сите неопходни чекори за спроведување на пописот кој е од големо значење за Северна Македонија. Пред се тука мислам на безнедностите и здравствените протоколи и мислам дека целиот процес ќе помине во најдобар ред. Обезбедени се посебни простории за попишувачите, исто така обезбедена е голема количниа на заштитни средства, пред, за време на траење и по завршување на самиот процес на попишување на осудените и притворени лица, Ризикот од трансмисија на вирусот ќе го сведеме на минимум, изјави во Утрински брифинг, директорот на Управата за извршување санкции, Марјан Спасовски.

Согласно упатството кое е донесено од страна на директорот на ДЗС, а во согласност со министерството за правда во казнено – поправни и воспитно-поправни устнанови на територија на Северна Македонија пописот ќе се одвива од 1 до 15 март, а во самиот ќе учестуваат четворица попишувачи. За динамиката и регуларноста на пописот ќе одлучуваат самите попишувачи, а ние како Управа за извршување на асанкции и менаџерите на казнено – поправни и воспитно-поправни установи сме должни да ја обезбедиме целата неопходна логистичка поддршка за самиот процес да помине во најдобар ред, вели Марјан Спасовски и додава дека за среќа во установите во овој момент нема позитивни лица од корона вирусот.

Целиот разговор погледнете го во видеото:

Поврзани вести

Трагедија заради селфи? 20 годишно момче од Војводина се качи на вагон, го убија 25.000 волти

Слободен печат

Русковска: Во „27 април“ нема обвинети, ниту се одговара за дело тероризам

Слободен печат

Лукашенко: Белорусија разви своја „жива“ вакцина против коронавирусот

Слободен печат

Австралија нема да ги отвори границите за странци до средината на 2022 година

Слободен печат

Важна одлука: Сите туристи кои ќе се разболат од ковид за време на престојот во Црна Гора, ќе се лекуваат на товар на државата

Слободен печат

Забрчанец: Медиумскиот фонд ќе помогне и за домашна продукција на македонски јазик, што ни е насушна потреба

Слободен печат

Остави Коментар