ВИДЕО | Лукаревска: Имаме засилени контроли – намалувањето на сивата економија е приоритет

Утрински брифинг директорката на УЈП, Сања Лукаревска
Сања Лукаревска, директорка на УЈП / Утрински брифинг

Не би рекла дека е комплицирана постапката за адаптација на фискалните каси. Ние уште претходната недела известивме што треба да се направи и имаше доволно време да се спроведат сите одредби од одлуката. Тоа го утврдивме преку поголем дел на контроли. Кај дел од оние кои ги контролиравме и кај кои најдовме неправилности беше констатирано дека некои производите опфатени со мерките воопшто не беа ставени во ставката „Г“, вели за Утрински брифинг директорката на УЈП, Сања Лукаревска.

-Не се согласувам дека регионот на Тетово е јадрото на сивата економија, ние изминатиот периот имавме и засилени контроли. Да, во Тетово имавме утврдено најмногу неправилности, но мислам дека резултатите покажаа дека ситуацијата секаде е иста, вели Лукаревска.

Говорејќи околу стапката на сива економија, директорката на УЈП, Сања Лукаревска смета дека иако процентуалната бројка таа е сѐ уште голема, но УЈП продолжува со сузбивањето на оваа појава.

-Имаше една кампања која што ја започнавме со министерството за финансии „Да ставиме боја на сивата Економија“ и да ставиме акцент на неа во наредниве години… Се движиме од 30 до 35 процентки во сива економија. Согласно според нашите анализи и статистики се движиме во таа бројка, но секако и тоа не е за пофалба и секако тоа значи дека не сме ја завршиле добро работата, вели Лукаревска.

-Преку нашиот систем е-ПДД во случајот со високите плати најверојатно станува збор за менаџерски договори. Мора да напоменеме дека станува збор за пријавени и оданочени приходи. Да има голем јаз на многу богати и сиромашни граѓани но тоа од секогаш било така. Во врвот меѓу првите 30 лица секогаш се вртат едни исти имиња, вели таа.

-И за оваа година ги генерираме пријавите и ќе ја следиме состојбата, ќе видиме со што ќе излеземе во јавноста. Генералната перцепција е дека рамниот данок ги дава подобрите резултати. Не смееме без длабинска и соодветна анализа да носиме прогресивно оданочување. Секоја промена треба со повеќе соодбетна дебата и анализа да го види светлото на денот, вели за Утрински брифинг, потпретседателката на СДСМ и директорката на УЈП, Сања Лукаревска.

Проследете го целиот разговор во видеото

Видео на денот