Совети од Клиника „Жан Митрев“: Ракот на кожа е најчестиот тип рак во светот

Фото: Промо

Ракот на кожа е најчестиот тип рак во светот. Вообичаено е резултат на прекумерното, неправилно и незаштитено изложување на кожата на сончеви ултравиолетови зраци. UV-зраците продираат длабоко во кожата и со текот на времето ја оштетуваат. Канцерогените лезии е поверојатно да се појават на места изложени на сончеви (UVA,UVB) зраци, и тоа на лицето, вратот, грбот и екстремитетите. Најчесто се засегнати луѓето над 50-годишна возраст, но ракот може да се појави и на која било друга возраст.

Ракот на кожата е канцер што доколку е третиран соодветно има најголеми шанси за излекување, споредено со сите други типови рак. Но, за жал, свесноста на популацијата за можните симптоми е прилично ниска, што пак значи дека шансите за негово рано откривање и третирање се мали.

Ракот на кожа како заболување се однесува на неколку различни состојби на кожата со различни симптоми, начини на третирање и сериозност. Најчестиот тип е карцином на кожата, додека пак најагресивната – најопасната форма на рак на кожа е меланомот. Во секој случај, раното откривање е од витално значење, затоа превентивните прегледи се нешто што треба да се прави редовно.

Фото: Промо

FotoFinder е најсовремениот апарат што обезбедува врвна технологија, која вклучува вештачка интелигенција со чија помош веднаш се детектираат нови, изменети и сомнителни бенки или промени во кожата. Самиот преглед е безбеден бидејќи се случува на оддалеченост од пациентот на повеќе од 1,6 м што е особено важно во време на ковид-19.

Апаратот е достапен само во Клиничката болница „Жан Митрев“, која континуирано вложува/инвестира во најновата технологија, со цел да овозможи прецизна дијагноза и соодветен третман за своите пациенти.

Дерматолозите на Клиничката болница „Жан Митрев“ ве очекуваат да закажете превентивен преглед во термин што најмногу ви одговара на 02/3104-910.

*Комерцијална објава

Видео на денот