Сочна и вкусна: Пита со праски и суво грозје (РЕЦЕПТ) – Слободен печат
ЕспресоХрана

Сочна и вкусна: Пита со праски и суво грозје (РЕЦЕПТ)

Сакате вкусен колач со сезонско овошје но немате идеја што да подготвите? Ви нудиме одличен предлог...

Праските се сега најубавото овошје, а ако од нив направите пита, сите ваши сетила ќе уживаат во неа.

Потребно ви е:

– 1/2 килограм тенки кори
– 150 грама шеќер
– 1 кг праски
– 4 јајца
– 4 лажици гриз
– 150 грама суво грозје
– 50 мл масло
– 1/2 прашок за печиво

Подоготовка:

Јајцата изматете ги со шеќерот, додадете го гризот со прашокот за печиво, сувото грозје, маслото и се добро изедначете. Првата кора раширете ја на работната маса и малку намастете ја. Праските измијте ги, па олупете ги и исецкајте ги на кришки.

Втората кора намачкајте ја со фил од јајца (2-3 лажици). Ставете ја третата кора која исто така ќе ја премачкате со фил и на дното наредете ги излупените праски. Свиткајте ги краевите па завиткајте во ролат. Истото направете го и со останатите кори. Печете на 200 степени околу 50 минути (зависно од јачината на вашата рерна).

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Слободен Печат значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени на сајтот.

Тагови

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Close