Шинѕо Абе доби политички наследник, Суга е кандидат за можен премиер ја Јапонија

epa08667666 (CORRECTION) ? This is to amend image epa08667594 issued on 14 September 2020, correcting action to Chief Cabinet Secretary Yoshihide Suga (R) presents Japan's Prime Minister Shinzo Abe (L) flowers (not: Japan's Prime Minister Shinzo Abe (L) presents Chief Cabinet Secretary Yoshihide Suga (R) flowers). The revised caption reads: epa08667594 Japan's Prime Minister Shinzo Abe (L) presents Chief Cabinet Secretary Yoshihide Suga (R) flowers after Suga was elected as new head of Japan's ruling party during the Liberal Democratic Party's (LDP) leadership election in Tokyo, Japan, 14 September 2020. EPA-EFE/EUGENE HOSHIKO / POOL EPA-EFE/EUGENE HOSHIKO / POOL (CORRECTION)

Долгогодишниот соработник на досегашниот јапонски премиер Шинѕо Абе, Јошихиде Суга  денеска победи на изборите за претседател на владејачката Либерално демократска партија.

Суга (71) по победата на партиските избори можно е да биде избран и за нов премиер на Јапонија. Јапонскиот Парламент во текот на неделата ќе одлучува за нов премиер.

Суга, кој повеќе години беше генерален секретар на јапонската Влада, најави дека ќе ја следи монетарната поилитика, државната потрошувачка и реформите на Абе.

Видео на денот