Сава Јањиќ: Се чини дека косовските власти живеат во паралелна реалност

Игуменот на манастирот Високи Дечани, Сава Јањиќ, рече дека одлуката на „Европа Ностра“, со која манастирот Високи Дечани се стави на годинашната листа на седум најзагрозени споменици на културата во Европа, „само дополнително потсетува на фактот дека манастирот Дечани, со уште три споменици на УНЕСКО од Косово, со години е на списокот на УНЕСКО за светско наследство кое е во опасност“.

„Косовските власти честопати се однесуваат како да живеат во паралелна реалност. Од една страна, тие велат дека постои меѓурелигиска и меѓуетничка хармонија, а дискриминацијата врз Србите и особено Српската православна црква на која ги негираат основните права, никогаш не била поинтензивна, само во последните два месеци имало толку напади на нашите цркви, грабежи, тие дури не можат да го изговараат името на Српската православна црква“, рече Јањиќ во изјавата, пенесе Н1.

Тој додаде дека, и покрај апелите од водечките западни амбасадори, косовските власти не ја спроведуваат одлуката на Уставниот суд на Косово за регистрација на 24 хектари земјиште во манастирот Дечани и дека „не се преземени чекори за спроведување на одлуката на заедничката комисија за спроведување на заштитени зони „околу специјалната зона Високи Дечани како дел од проектот за изградба на патот Дечани Плав, кој беше инаугуриран од претходниот косовски премиер како пат што“ ги поврзува албанските земји “.

„Сето ова укажува на тоа дека правата на нашата Црква се сериозно загрозени и дека е незамисливо кога ќе продолжи дијалогот меѓу Белград и Приштина, ова прашање да не биде вклучено во агендата, бидејќи самите косовски институции не ги почитуваат сопствените закони. Апсурдно е меѓународните претставници и Српската православна црква да ја потсетуваат владата на Косово за нејзините уставни обврски дека мора да ја спроведе одлуката на нејзиниот Уставен суд и законот за посебни заштитени зони во согласност со Уставот и законите на Косово“, тој рече.

Јањиќ, имајќи предвид дека новите косовски власти сега ја нагласуваат важноста на владеењето на правото, очекува дека „тие ќе преминат од зборови на дела и ќе ги исполнуваат одлуките што не биле исполнети со години“

„Упатувањето на планот на Ахтисари сега се повеќе се надминува од новата состојба на теренот, пред сè затоа што сите одредби од Анекс 5 за Српската православна црква никогаш не биле вклучени во Уставот и законите на Косово и затоа што она што е воведено не биле соодветно почитувано. Очигледно, треба да работиме на надградба на правата на нашата Црква и нејзината институционална заштита во услови на агресивна пан-албанска реторика и негирање на српскиот духовен, културен и национален идентитет на Косово и Метохија“, заклучи игуменот на манастирот Високи Дечани Сава Јањиќ.

Оваа реакција на Јањиќ следи откако претседателката на Косово, Вјоса Османи и премиерот, Албин Курти, оценија дека манастирот Високи Дечани не ги исполнува критериумите за да биде вклучен во програмата „Седум најзагрозени споменици“ на Европа.

Видео на денот