Поранешното италијанско кралско семејство бара 335 милиони долари вредни круни и скапоцености 75 години откако се симнати од тронот

кралско семејство савоја
Фото: Принтскрин / Instagram

Поранешното италијанско кралско семејство бара од земјата да им ги врати скапоценостите, накитот и круната, за кои се смета дека вредни 300 милиони евра или околу 335 милиони долари.

Семејството – познато и како кралската куќа на Савоја – ја загуби колекцијата од дијадеми, обетки, ѓердани и брошеви кога монархијата беше укината во 1946 година. Оттогаш, накитот се чуваше во трезор во Банката на Италија во Рим.

виктор емануеле од савоја
Фото: Profimedia

Во вторникот беше одржан состанок за посредување помеѓу претставници на Банката на Италија и адвокатите на Куќата на Савоја, на кој беше утврдено дека е неубедлив. Според извештаите од средбата се додава дека банката најверојатно ќе го одложи барањето на кралското семејство до владата.

„Италија треба да го направи она што е правилно и соодветно и да го врати накитот на моето семејство. Паричната вредност на накитот не нè интересира. Она што е поважно е историската и сентименталната вредност што ја имаат за семејството““, изјави принцот Емануеле Филиберто од Савоја.

дијадема италија
Фото: Profimedia

Принцот Емануел додаде дека додека другите нации ги чуваат своите накит на изложба, како што е Велика Британија што ги чува круните накит во Лондонската кула, тоа никогаш не било случај со Италија.

„Италија е единствената република во светот каде приватниот имот на поранешното кралско семејство сè уште е во рацете на државата. Тоа е срамно. Дури и Русија и Југославија им го вратија приватниот имот на своите кралски членови“, рече тој.

кралско семејство сабоја италија
Фото: Profimedia

Принцот Емануел е внук на последниот крал на Италија и важи за славна личност во земјата. Принцот претходно изјави дека првите 30 години од животот ги поминал во егзил откако италијанската влада им забранила на машките наследници да се вратат во земјата. Забраната конечно беше укината во 2002 година.

кралско семејство сабоја италија
Фото: Profimedia
Видео на денот