Помалку огласи за работа, па Британците штедат на сѐ освен на ресторани

Фото: EPA-EFE/Daniel Dal Zennaro

Трошењето на британските потрошувачи преку кредитни и дебитни картички малку се намали во текот на изминатата недела, а бројот на огласи за работни места се намали, додека резервациите за ресторани нагло се зголемија, велат неделните податоци од Канцеларијата за Националната статистика, пренесува Ројтерс.

Трошењето со кредитни и дебитни картички – што се заснова на меѓубанкарските текови на плаќања на Банката на Англија и не е сезонско или приспособено со инфлацијата – падна во сите категории освен трошоците поврзани со работата, кои ги вклучуваат трошоците за патување.

Целокупната потрошувачка во неделата до 16 јуни беше за 2 процентни поени пониска од претходната недела и исто во смисла на количина на пари како и на нивото во февруари 2020 година, пред пандемијата.

Видео на денот