Полска нема намера да ја напушти ЕУ

Фото: EPA-EFE/Lukasz Gagulski POLAND OUT

Полска нема намера да ја напушти Европската унија, објави премиерот Матеуш Моравјецки.

Опозицијата и полските власти меѓусебно се обвинија дека сакаат да ја повлечат земјата од Европската унија. Уставниот суд на земјата вчера дури донесе одлука за превласт на полскиот устав над правото на ЕУ.

„Приемот на Полска и земјите од Централна Европа кон Европската унија е еден од најважните настани во последните децении. И за нас и за самата ЕУ. Сите ние извлековме корист од ова. Затоа јас јасно кажувам: Местото на Полска е и ќе биде во европското семејство на нации”, напиша Моравјецки на Фејсбук.

 

Според него, одлуката на Уставниот суд „го потврди она што буквално произлегува од содржината на Уставот на Република Полска, имено дека уставното право има предност пред другите извори на правото”.

„Имаме исти права како и другите земји. Сакаме овие закони да се почитуваат. Ние не сме непоканет гостин во Европската унија. Затоа не се согласуваме да не гледаат како земја од втора класа. Сакаме заедница за почит. Ова е и нашата заедница, нашата унија. Сакаме таков сојуз и ќе продолжиме да работиме за таков сојуз”, додаде Моравјецки.

Видео на денот