Пилешко со песто од рерна: Рецепт толку едноставен што секој може да го направи

Фото: Andrey Maslakov / Alamy / Alamy / Profimedia

Пестото е популарен италијански сос кој е толку вкусен што го сака целиот свет, а освен со тестенини, вкусен е и со месо, особено ако го подготвувате сами. Не ви требаат многу состојки или време за да го подготвите, а можете и да импровизирате со вашите омилени вкусови.

Наместо батаци, можете да користите и пилешки гради, а покрај песто, врз месото можете да ставите и кришки моцарела и домати. Пилешкото можете да го послужите со ориз или компири и вашата омилена салата.

Состојки:

• 6 пилешки батаци
• 8 чешниња лук
• маслиново масло
• околу 6 лажици песто
• сол, бибер

Подготовка:

1. Измијте ги и исушете ги пилешките батаци и исечете ги со нож неколку пати на месните делови. Изгмечете го лукот и измешајте го во пестото и додадете сол и бибер по вкус. Премачкајте го пилешкото и маринирајте 4 часа или преку ноќ во фрижидер.

2. Загрејте ја рерната на 200 степени Целзиусови и ставете ја решетката на највисоко ниво во рерната.

3. Маринираното пилешко месо ставете го во плех обложен со хартија за печење за да има доволно простор помеѓу батаците, па врз секоја батак прелијте со малку масло.

4. Ставете го листот за печење на решетката на највисоко ниво и печете го пилешкото 30 минути, а потоа превртете ги батаците и прелијте ги со малку масло и печете уште 30 до 35 минути.

5. Послужете ги со ориз или компири и салата по желба.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот