Пилешко со песто од рерна: Рецепт толку едноставен што секој може да го направи
Пестото е популарен италијански сос кој е толку вкусен што го сака целиот свет, а освен со тестенини, вкусен е и со месо, особено ако го подготвувате сами. Не ви требаат многу состојки или време за да го подготвите, а можете и да импровизирате со вашите омилени вкусови.
Наместо батаци, можете да користите и пилешки гради, а покрај песто, врз месото можете да ставите и кришки моцарела и домати. Пилешкото можете да го послужите со ориз или компири и вашата омилена салата.
Состојки:
• 6 пилешки батаци
• 8 чешниња лук
• маслиново масло
• околу 6 лажици песто
• сол, бибер
Подготовка:
1. Измијте ги и исушете ги пилешките батаци и исечете ги со нож неколку пати на месните делови. Изгмечете го лукот и измешајте го во пестото и додадете сол и бибер по вкус. Премачкајте го пилешкото и маринирајте 4 часа или преку ноќ во фрижидер.
2. Загрејте ја рерната на 200 степени Целзиусови и ставете ја решетката на највисоко ниво во рерната.
3. Маринираното пилешко месо ставете го во плех обложен со хартија за печење за да има доволно простор помеѓу батаците, па врз секоја батак прелијте со малку масло.
4. Ставете го листот за печење на решетката на највисоко ниво и печете го пилешкото 30 минути, а потоа превртете ги батаците и прелијте ги со малку масло и печете уште 30 до 35 минути.
5. Послужете ги со ориз или компири и салата по желба.