НЛБ Банка со можност за одложување на отплатата на кредитите за физички лица

Клиентите кои согласно евиденцијата на Банката исполнуваат некој од овие критериуми ќе добијат индивидуална понуда од Банката, која ќе можат да ја прифатат преку веб страницата на Банката во рок од 10 дена од датумот на доставување на понудата. Клиентите кои во овој рок нема да ја прифатат понудата ќе продолжат со редовна отплата на своите обврски.

Периодот на одложена отплата на месечните кредитни обврски на клиентите – физички лица согласно Јавната понуда на НЛБ Банка за промена на договорните услови за кредитни производи за клиенти-физички лица со број 03-7502 завршува заклучно со 30 септември годинава.

-Поради продолжувањето на несаканите ефекти на пандемијата предизвикана од Ковид-19 вирусот, а со цел да излезе во пресрет на своите клиенти – физички лица за полесно надминување на негативните последици, НЛБ Банка повторно ќе овозможи одложување на плаќањето на кредитните обврски за сите кредитни продукти, се наведува во соопштението од Банката.

Можноста за одложување на плаќањето, како што посочуваат во соопштението, ќе се однесува на сите физички лица, кредитокорисници во НЛБ Банка, кои имаат активни кредити, кредитни картички и/или дозволено пречекорување на трансакциска сметка и кои на 29.02.2020 година се класифицирани во категорија на ризик А, Б или В, и немаат статус на нефункционална кредитна изложеност, како и на кредитокорисници во НЛБ Банка кои имаат кредитна изложеност која што е одобрена во период од 1.3.2020 до 24.3.2020 година и се финансиски афектирани од пандемијата на Ковид-19.

Прочитајте и...  Пензионерите излегоа на протест и контрапротест против Лукашенко (ФОТО+ВИДЕО)

– Одложувањето на плаќањето на кредитните обврски ќе биде овозможено за дополнителни шест месеци, најдоцна до 31.3.2021 година, за клиентите – физички лица кои имаат неопходна потреба од истото, односно исполнуваат најмалку еден од следните критериуми:

· Кредитокорисникот и/или со него поврзаните лица и/или ко-кредитобарателот имаат престанок на работен однос во периодот на кризата

· Кредитокорисникот и/или со него поврзаните лица и/или ко-кредитобарателот имаат намалување на платата од најмалку 10% во периодот на кризата

· Високи медицински трошоци поради болест предизвикана од Ковид-19, истакнуваат од НЛБ Банка.

Клиентите кои согласно евиденцијата на Банката исполнуваат некој од овие критериуми ќе добијат индивидуална понуда од Банката, која ќе можат да ја прифатат преку веб страницата на Банката во рок од 10 дена од датумот на доставување на понудата. Клиентите кои во овој рок нема да ја прифатат понудата ќе продолжат со редовна отплата на своите обврски.

Прочитајте и...  Минков: Бугарија ќе ги влоши соседските односи доколку ги блокира преговорите со ЕУ

Клиентите на кои Банката нема да им достави индивидуална понуда, а сметаат дека исполнуваат некој од наведените критериуми, ќе можат самостојно да аплицираат и да поднесат барање за одложено плаќање преку веб страницата на Банката, со приложување на соодветен документ како доказ за исполнување на некој од критериумите. Притоа Банката ќе пристапи кон разгледување на примените барања и за својата одлука дополнително ќе ги извести клиентите.

-Со цел детално запознавање на клиентите со можноста за одложено плаќање на кредитните обврски, НЛБ Банка на својата веб страница ќе објави информација со спецификација на критериумите за користење на можноста за одложено плаќање, како и дополнителни информации за начинот на спроведување, се наведува во соопштението од НЛБ Банка.

Прочитајте и...  Османи: Имавме искрен и отворен разговор со претседателот на словенечкиот Парламент, Игор Зорчич

Поврзани вести

Армијата на Чешка започна да гради привремена полска болница во Прага (ВИДЕО)

Пензионерите излегоа на протест и контрапротест против Лукашенко (ФОТО+ВИДЕО)

Отворен памптрак велодром во вториот дел од Градскиот парк (ФОТО)

Слободен печат

СЗО со порака до властите: Ставајте ги контактите во изолација (ВИДЕО)

Слободен печат

Таравари: Ако на локалните избори ДУИ коалицира со СДСМ, ние ќе коалицираме со ВМРО-ДПМНЕ

Слободен печат

Единаесет лица ја загубија битката со коронавирусот во Грција, 438 новозаразени

Слободен печат

Остави Коментар