Неверојатно мек и вкусен: Традиционален индиски леб со зеленчук и кашкавал

Фото: Unsplash

Индиската кујна се состои од широк спектар на регионални и традиционални кујни од индискиот потконтинент. Со оглед на опсегот на разновидност во типот на почвата, климата, културата, етничките групи и занимањата, овие кујни значително се разликуваат еден од друг и користат локално достапни зачини, билки, зеленчук и овошје.

Индиската храна, исто така, е под силно влијание на религијата, особено на хиндусите, и на културните избори и традиции. Исто така, влијанијата од Блискиот Исток и Средна Азија се случиле на северно индиската кујна од годините на владеењето на Могал. Индиската кујна сè уште се развива, како резултат на културните интеракции на нацијата со други општества.

Еден од најкарактеристичните рецепти е подготовката на индискиот леб. Индиската храна е позната во светот по своите пикантни јадења, а нивниот леб е можеби најпосакуваниот дел од нивниот оброк. Лебот наречен „наан“ личи на сомун, но е помек и повкусен.

Состојки:
– 20 гр квасец
– 500 гр брашно
– 2 лажички сол
– 1 лажица шеќер
– 170 мл вода
– 180 гр јогурт
– 1 лажица масло
– 1 коцка путер за премачкување

Подготовка:
Растворете го квасецот со неколку лажици млака вода. Брашното просејте го, а потоа тргнете 4 лажици настрана. На поголемиот дел од брашното додадете ги шеќер, сол, вода, јогурт и, стопениот квасец. Месете во садот додека не добиете убаво и меко тесто. Тестото ќе биде лепливо и ретко, но постепено додавајте го остатокот од брашното (оние 4 лажици што ги одделивте) и замесете го убаво и форма на топка.

Ставете малку масло на вашите раце и премачкајте го тестото од сите страни, покријте го со крпа и оставете го да стои на топло еден час.

Откако тестото ќе одстои еден час посипете го уште малку со брашно, колку што можете за да го одлепите од садот, а потоа пренесете го на работната површина, која претходно убаво ќе посипете брашно.

Фото: Unsplash

Сукајте го тестото уште малку и направете форма на ролна, а потоа исечете го на 4 дела со остар нож. Внимателно формирајте топче од секој дел, а потоа покријте го со крпа и оставете го да стои 10 минути. На набрашнета работна површина, убаво расукајте ја секоја топка во круг со дијаметар од околу 25 см со сукало. Кога ќе стане тешко да се истегнете, оставете го да одмори, а вие истегнете друга топка. Покријте повторно со крпа и оставете да стои две минути, а потоа продолжете да сукате додека не ја добиете вистинската големина.

Потоа покријте ги повторно и оставете ги да одморат околу 5 минути, а за тоа време ставете масло во тавата се загрева. Загрејте го маслото на највисока температура (внимавајте да не изгори), а потоа додадете ја лепиња.

Тие треба да се печат најмногу 30 секунди од двете страни во неколку наврати – штом меурчињата почнат да се појавуваат на тестото, свртете го на другата страна и по 30 секунди, повторно свртете го на страната на која веќе ја печевте.

Лепињата треба да се надува како балон, а потоа свртете ја повторно за да ја испечете другата страна. Кога ќе се направи балонот, можете малку да вртите лепињата со рацете, така што насекаде ќе ја допира тавата и ќе добие убава боја, а не само во средина.

Додека лебот е сè уште топол, премачкајте го со путер од двете страни. Неговата форма која наликува на тесто за пица може да биде одлична подлога која може да ја збогатите со млечни производи, предлог кашкавал и неколку видови на зеленчук.

Добар апетит!

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот