Како Италијанците прават топло чоколадо? Додаваат две состојки што даваат посебен вкус
Нема некој што не сака шолја од оваа чоколадна напивка во зимските денови. Постојат многу верзии, а топлото чоколадо со цимет и мед е помодерна варијанта на овој класичен пијалак, кој е толку ароматичен поради зачините и целосниот вкус што дополнително му го дава медот.
Ако сте љубител на топло чоколадо, погледнете како Италијанците го прават.
Состојки:
– 30 г полномасно млеко
– 6 лажици какао во прав
– 2 лажици мед (додајте уште 2 лажици по вкус)
– 1/2 лажичка мелен цимет
– 1/2 лажичка чили во прав
– прстофат морска сол
– 1/2 шолја слатка павлака за шлаг (опционално)
– стапчиња цимет за декорација
Подготовка:
За топлото чоколадо со цимет и мед, прво сипете го млекото во тенџере со средна големина и ставете го на средна температура. Изматете ги какаото, медот и зачините. Продолжете со матење додека млекото не стане врело. Пробајте и додајте уште мед во топлото чоколадо, ако е потребно.
Во меѓувреме, изматете ја слатката павлака за шлагот. Топлото чоколадо сипете го во шолји, додајте лажица шлаг и стапче цимет и завршете со прстофат чили во прав. Уживајте во топлото чоколадо со цимет и мед!