Интимен портрет на еден од најубавите градови во светот

Црно-бели фотографии со заеднички наслов „Прага интима“ на македонскиот автор Влатко Деков се поставени на изложбата во просторот на НЛБ Галерија. Во својот кус опис за изложбата авторот кажа: „Постојат места каде што времето е застанато, а со него и приказните за луѓето што живееле таму. Во тие места се заљубуваме, нѐ маѓепсуваат и нѐ цртаат како ликови во нивните приказни, кои потоа ги раскажуваме. Прага интима е визуелна приказна за едно такво место. Личен, интимен портрет на еден од најубавите градови и магични места во светот, Прага“.

Проектот е работен две години, период во кој авторот ја посетува Прага повеќепати, живее и ја фотографира во текот на летниот и во зимскиот период. Изложбата содржи 34 црно-бели фотографии, а воедно е објавена и фото-книга со истоимен наслов. Книгата е во издание на издавачката куќа „Или-или“.

– Авторот на оваа прекрасна изложба создава автентична поетика на својот визуелен израз и нѐ „заробува“ во убавината на деталите на прекрасната Прага. Црно-белиот шарм на фотографиите е оној додатен шлагворт врз целата концепција, бидејќи само во црно-белото можете да ги замислите и да ги видите сите бои на светот. А што претставува светот доколку заборавиме на фантазијата!? – загатна Игор Анѓелков од „Или-или“. Изложбата „Прага интима“ од Влатко Деков ќе биде отворена до 17 февруари оваа година.

(Текстот е објавен во „Културен печат“ број 17, во печатеното издание на „Слободен печат“ на 8-9 февруари 2020)

Прочитај повеќе

ИНТЕРВЈУ со Зоран Кардула: Разумот и солидарноста мора да победат

Тони Димков

Нов независен театар: „Златен Елец“ како можност за невработените актери

Тони Димков

Нова книга: „Маркации на новиот театар“ од Тодор Кузманов

Тони Димков

Драги Неделчевски: Фотограф што „краде“ слики од светот што го окружува

Тони Димков

Во Словенија: Големо признание за Лидија Димковска

Тони Димков

Пишувачки предизвик на „Три“: Карантински приказни – Антологија на изолацијата

Тони Димков

Остави Коментар

Прочитај повеќе

ДОНАЦИЈА на „Арс ламина“: Книги за библиотеката во „СОС Детско село“

Тони Димков

Пораки по повод Светскиот ден на театарот

Тони Димков

Излезе „Културен печат“ број 24 во весникот „Слободен печат“

Тони Димков

ЖИВОТ и работа во Њујорк: Зрела, уникатна и силна личност

Тони Димков

НОВ албум: „Хјубрис“ од Крсте Роџевски

Тони Димков

ИЗЛОЖБА во Финска: „Личен објект“ од Јане Чаловски поставена во Хелсинки

Тони Димков