И по Жабарот, „Кај Жабар“ на највкусни ќебапчиња и плескавица „А-ла Жабар“
Легендарната кафеана „Кај Жабар“ е доказ дека само храната подготвена со мерак секогаш носи муштерии, и тоа онакви кои со задоволство повторно се враќаат, токму тука, во зголемен број крај трпезата. Да не ви објаснуваме многу, најнакусо, „Кај Жабар“ е од оние кафеани кои секогаш им „удираат шамар“ на младите генерации кои се обидуваат да направат суперактуелни фенси ресторани, кои кратко траат, поради тоа што немаат ни грам талент во угостителството. А не го познаваат ни духот на Скопје.
Муабетиме со госпоѓа Вера Саздова, махер во кујната во кафеаната „Кај Жабар“. Таа и синовите ги презеле конците в раце, откако Жабарот замина „на оној свет“. Ја реновирале кафеаната, ама ја задржиле традицијата. И приказната продолжува, со целиот скопски дух. Ако сакате да го запознаете градот, прво навратете тука.
Тетка Вера искрено нѝ вели дека таа не е како сопругот, како Жабарот, за да анимира „публика“, зашто знаете веќе, Жабарот беше разговорлив тип, скопска фаца и „најблизок извор на сите влади“, а таа е потивка и си ја гледа работата која знае да ја работи најдобро во свет – да подготвува вкусна храна од месо. Тетка Вера е чист пример дека зад секој успешен маж стои успешна жена.
Додека муабетевме, дегустравме ќебапи кои, освен најквалитетна комбинација на месо, имаат и тајни состојки. Зачините. А, за плескавицата „А-ла Жабар“, ќе ве оставиме лиги да ви потечат сè додека не ја пробате…