ФОТО+РЕЦЕПТ | Шеф Бранко Поповски: Модри патлиџани во тегла – Домашно си е домашно!

Фото: Приватна архива
Сезоната на зимници е во тек. А на наше задоволство и чест, страничките на еспресо.мк ги разубавува и популарниот шеф Бранко Попоски, познат под псевдонимот „Готвиме со Бранко“ („Cooking with Branko“). 
Овој врвен готвач, гастроном и љубител на кулинарството денес ни открива рецепт за модри патлиџани во тегла. 
фото – приватна архива

Потребни состојки

за маринадата 

1 л. оцет
2 л. вода
80 гр. сол
80 гр. шекер
1/2 пакетче бибер во зрна

За посипување во тегла
2 глави лук
ситно сецкан магдонос
по потреба зејтин
Модар патлиџан
3 кгр. модар патлиџан

Начин на подготовка 

Модриот патлиџан исечете го на кругови. Потоа посолете го и оставете 2 -3 часа да се одстои, за да излезе водата.
Водата, оцетот, шеќерот, солта и биберот ставете ги во големо тенџере да зовријат. Откако ќе проврие водата, ставајте од модриот патлиџан да се потопи и да проврие некоја минита, и вадете со решеткаста лажица и ставајте ги…

Целиот текст прочитајте го ТУКА.
Извор: Еспресо.мк

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот