ФОТО | Валентина Дукова ни ги открива тајните на природнот мед: Како што имаме матичен лекар, треба да имаме и свој матичен пчелар

Фото Приватна архива

Како да препознаеме квалитетен мед, дали е здрав кристализираниот мед, може ли да го јадеме со метална лажичка, а при тоа да не ги загуби своите својства, има ли медот рок на траење и како правилно треба да се чува, на овие прашања ни одговора Валентина Дукова, сопственичка на пчеларникот „Дукови“.

фото – приватна архива

Велешанката Валентина Дукова заедно со сопругот Тони, како главен пчелар, се први во семејната лоза кои започнала да се занимаваат со пчеларство, во 2004 година, по иницијатива на пријатели пчелари.

Купиле неколку сандаци со кои полека Тони го учел и усовршувал пчеларскиот занает, сè до 2014 година, кога смело ја напуштил работата за професионално да се занимава само со пчеларство, како основна дејност. Пчеларникот „Дукови“, кој се наоѓа во село Подлес, веднаш до Подлешкото Езеро, под планината Клепа, на 600 метри надморска височина, денес брои околу 200 пчелни семејства. Во семејниот бизнис помагаат и двата сина, Бубе и Коки.

– Не случајно го одбравме Подлес, еколошко место, чисто и идеално за пчеларење. Тој предел, околината околу пчеларникот, изобилува со многу лековити растенија, најмногу го има трнот драка познат како чалија, но и мајчина душичка, кантарион, ајдучка трева, бел и црн слез, камилица, коприва, маточина, поддабиче, бел ливадски чај, има многу багрем, бозел, липа и многу други лековити билки – објаснува Валентина за производството на чист, природен, ливадски мед, производ кој собрал бројни награди, како и задоволни потрошувачи од земјата и странство.

За оние што не се упатени, како се произведува квалитетен мед?

 – Производството на квалитетен, природен мед зависи од тоа каде е поставен пчеларникот, дали во неговата околина има некакво загадување и со какви растенија и билки, односно со каква паша изобилува околината на пчеларникот. Во околината на нашиот пчеларник нема никаква обработлива површина што се третира со разни пестициди и препарати, најмалку на седум километри оддалеченост се првите обработливи ниви.

На пазарот денес се нудат најразлични медови, како да препознаеме добар мед и квалитетно саќе?

– Кога се купува мед и други пчелни производи како што се матичен млеч, перга, мед во саќ

Целиот текст и коментарите проследете ги ТУКА.
Извор: Еспресо.мк

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот