ФОТО | Сан Франциско прогласен за најдобар град во светот за 2021 година: Погледнете ја топ-листата

Фото: Wikimedia commons

Титулата за најдобар град во светот ја понесе Сан Франциско, според анкетата на компанијата за медиуми и забава „Тајм-аут“. Тие направија листа на најдобри градови во светот во 2021 година, која се темели на мислењето на 27.000 анкетирани жители.

Во текот на истражувањето, биле рангирани ноќниот живот, рестораните и културните настани во секој град, како и чувството на заедница во секој град, што, според нив, е особено важно во пандемијата. Во истражувањето се вклучени и еко-иницијативите на градовите, посветеноста кон активизмот во градот, како и љубезноста и гостопримливоста на градот.

„Тајм-аут“ вели дека „ненадминливата комбинација на прогресивност, прифаќање и одржливост“ го стави Сан Франциско на првото место.

Овој град исто така го пофалија и поради неговиот одговор на пандемијата, бидејќи има и една од највисоките стапки на вакцинирани во САД. И среде карантинот, граѓаните најдоа начин да останат поврзани, а градските улици во моментов се налик на една голема забава на отворено.

На листата на 10-те најдобри градови во светот според истражувањето на оваа компанија се и Амстердам, Манчестер, Копенхаген, Њујорк, Монтреал, Прага, Тел Авив, Порто и Токио.

АМСТЕРДАМ

AKO PLANIRATE DA DIVLJATE OBUČENI KAO PENIS, NISTE DOBRODOŠLI: Amsterdam  ove godine ima brutalnu poruku za

Фото: Профимедиа

МАНЧЕСТЕР

Manchester at Night | Manchester City Centre at night. view … | Flickr

Фото: Flickr

КОПЕНХАГЕН

Copenhagen: Nyhavn | Copenhagen (Denmark) | Jorge Franganillo | Flickr

Фото: Flickr

ЊУЈОРК

File:EmpireStateNewYokCity.jpg - Wikimedia Commons

Фото: Wikimedia/commons

МОНТРЕАЛ

File:Montreal Sky.jpg - Wikipedia

Фото: Wikimedia/commons

ПРАГА

File:Prague skyline view.jpg - Wikimedia Commons

Фото: Wikimedia/commons

ТЕЛ АВИВ

File:080718 Tel Aviv (06).jpg - Wikimedia Commons

Фото: Wikimedia/commons

ПОРТО

File:O Porto (visto da Ponte Dom Luis I).jpg - Wikimedia Commons

Фото: Wikimedia/commons

ТОКИО

Tokyo Japan City - Free photo on Pixabay

Фото: Pixabay

 

Видео на денот