Фискални каси и за апаратите за кафе и грицки во Србија!

Кафемат/Фото: Архива на СП

На социјалните мрежи кружи фотографија од машина за кафе од Крагуевац, излепена со ленти од Даночната управа и истакнато известување дека „објектот е затворен поради нерегистрација на сообраќај“. Под сликата имаше многу смешни коментари и прашања за тоа „како машината ќе ја издаде фискалната сметка“, до тој степен што се работи за фотомонтажа.

Но, порталот Нова.рс. пишува дека позадината на фотографијата е многу посериозна, поради ситуацијата со која се соочуваат сопствениците на автомати за кафе, сокови и грицки, попознати како „вендинг автомати“. Еден од нив за Нова.рс. објасни дека машините за самонаплата се опфатени со новиот Закон за фискализација, но додава дека процесот бил проследен со многу технички проблеми и дека „не поминало сè како што треба“.

„Добивме известување дека од 1 октомври мора да имаме вградени фискални каси во машините. Уште рано знаевме дека тоа ќе биде наша обврска и ја прифативме. Аплицирав и добив субвенција од Министерството за финансии за 86 фискални каси, но проблемот е што никој од нас не ги доби касите навреме“, објаснува Драган Јоциќ.

Ниту производителите на фискални каси не беа подготвени за оваа фискализација, а од самиот почеток ја доработуваат и менуваат програмата. Сепак, тој смета дека даночните власти, како што вели, сепак би можеле да бидат малку пофлексибилни, додека не се тестираат новите програми и уреди.

„За сите овие новини е потребно време. Морав да најдам и ангажирам ИТ специјалист за да се грижи за касите. Тоа не може да го направи одговорниот за сервисирање и надополнување на уредот, сепак, ова е технологија која бара специфични вештини. За да работи касата правилно и без грешки, потребно е да се следи нејзината работа најмалку седум дена и информатичар да седи цел ден во фирмата каде што е инсталирана машината. Ниту цела Србија не е покриена со интернет, без кој касите не можат да работат. Тоа не е само мој случај, туку така е за сите кои се занимаваат со оваа работа“, опишуваат засегнатите.

Видео на денот