Дали можете да замрзнете млеко? Да, и еве како!
Замрзнувањето расипливи производи од намирници пред нивниот рок на траење е паметен начин да го максимизирате вашиот буџет за храна, како и да го минимизирате отпадот од храна. Млекото е расипливо, и тоа го знаеме. Но дали знаете дека може да се замрзне?
Но, може да забележите некои промени во текстуралните компоненти. Поради оваа причина, замрзнатото и одмрзнато млеко најдобро се користи во рецепти, наместо за пиење.
View this post on Instagram
Видови млеко што можете да ги замрзнете
И полномасното и млекото со малку маснотии може да се замрзнат. Како општо правило, млекото со поголема содржина на маснотии, како што е полномасното млеко, ќе се одвои повеќе кога ќе се одмрзне отколку млекото со помала содржина на маснотии, како што е обезмастеното млеко. За да го поправите ова, едноставно протресете или измешајте го млекото пред да го додадете во рецептите.
View this post on Instagram
Како да замрзнете млеко
Замрзнатото млеко е технички безбедно за складирање до шест месеци, а подобро е да го оставите не подолго од три за да ја одржите мазната текстура.
За да го замрзнете млекото, префрлете го од садот во кој е купен, како пластичен бокал или картон, во херметички контејнер безбеден за замрзнување. Оставете барем еден сантиметар од предниот простор, (празен простор на врвот), за да овозможите проширување, поставете го капакот повторно и запечатете го.
View this post on Instagram
Mожете да користите било каков калап со простор на врвот, но сепак е полесно да се користат помали пакповања, кои ви дозволуваат полесно да го контролирате проширувањето при замрзнувањето. Квадратни или правоаголни пластични контејнери за складирање во замрзнувачот добро функционираат за ова.
Чувајте го замрзнатото млеко во замрзнувач додека не сте подготвени да го користите, а потоа ставете го во фрижидер и одмрзнете го преку ноќта.
View this post on Instagram
Можете исто така да користите калапи за коцки мраз за да замрзнете мали количини замрзнато млеко што планирате да ги додадете во рецептите. На овој начин нема да морате да се грижите за кршење на пакувањето. Кога коцките млеко се замрзнати, лесно се отстрануваат (обично по три до четири часа). Потоа извадете ги од фиоката и чувајте ги во тешка кеса со патент за складирање во замрзнувачот.
View this post on Instagram
Како да се одмрзне и користи замрзнатото млеко
Важно е да се следат безбедносните упатства за безбедни температури за складирање храна кога користите замрзнато млеко. Прво и основно, за да спречите штетен раст на бактерии, одмрзнете го млекото во фрижидер преку ноќ, а не на собна температура. Во фрижидер, температурата никогаш не треба да биде повеќе од 5 степени целзиусови. Одмрзнатото млеко потоа може да се додаде директно во сад како дел од процесот на готвење.
Iмааjte на ум дека замрзнувањето и одмрзнувањето може да влијаат на сетилните атрибути на млекото, како што се вкусот и текстурата. Млекото е сложен систем на храна и компонентите се менуваат со текот на времето.
View this post on Instagram
Овие промени може да вклучуваат рекристализација на масти, проширување на водата или кристализација на лактоза. Рекристализацијата на маснотиите може да резултира со помалку богат вкус на одмрзнатото млеко и да изгледа жолто наместо бело, додека кристализацијата на лактозата може да предизвика тоа да има помалку сладок вкус. Проширувањето на водата може да резултира со позрнеста течност кога млекото се одмрзнува.
Затоа се препорачува користење на одмрзнато млеко во друга формулирана храна, како супи, сосови, смути или во слични рецепти каде промените лесно може да се маскираат со други вкусови и текстури.
View this post on Instagram