Четириесет часа ќе се менуваат стрелките на часовниците во Кралската палата: Елизабета Втора има посебен начин на будење!

profimedia
профимедиа

И во Велика Британија, денес навечер е крај на летното сметање на времето и за многумина тоа значи промена на часовникот за само неколку часа. Но, кога станува збор за часовниците во сопственост на британската кралица Елизабета Втора (94), стрелките ги менува вистинска мала армија членови на нејзиниот персонал, кои треба да поминат повеќе од 40 часа на оваа работа, бидејќи тоа е повеќе од илјада часови.

Имено, пред тимот на хоролошки конзерватори на кралицата има тешка работа – менување на стрелките кај 450 часовници во замокот Виндзор, 600 во палатата Бакингем и 50 во палатата Холирододхаус. И не заборавајте уште неколку големи кули часовници.

Фото: Профимедиа

Еден од членовите на тимот е Фјодор ван ден Брук кој за Би-Би-Си изјавил: „Повеќето часовници се прилично точни, но одвреме-навреме, без никаква причина, некои од нив почнуваат да доцнат или одат напред, па затоа морам постојано да ги набудувам“

Тој открива дека има едно место каде што часовниците одат напред на насочен начин, па луѓето се изненадени што во замокот Виндзор и Бакингемската палата има посебна временска зона во кујните каде што часовниците секогаш се вртат пет минути напред.

инстаграм

 

„Тоа е за оброците да пристичнат на време пред членовите на кралското семејство. Постојано потсетуваме дека е важно“, објаснил Ван ден Брук. На личниот будилник на кралицата Елизабета Втора, не му треба менување на стрелките од едноставна причина што не постои, односно дека будилникот не припаѓа на она што ние го нарекуваме технологија.

Таа, наводно, се буди секое утро во 9 часот од нејзиниот личен гајдаџија. Под прозорецот од собата каде што таа спие во времето кога тој игра само за неа. Ако кралицата спие, гајдаџијата продолжува да игра уште 15 минути.

Видео на денот