Брилијантен рецепт за доручек: Хаш браунс и нивниот симпатично богат вкус
Хаш браунс се еден од оние брилијантни рецепти кои имаат неверојатен вкус, изгледаат импресивно и бараат многу малку труд. Добредојден додаток за секој појадок или ручек, традиционално користен во бројни кујни низ светот.
И дали може некому да не се допаѓаат златно-кафеавите, екстра-крцкави парчиња од компир?
Иако неоспорливо освојувачкиот вкус на хаш браун може е јасен, не сите се согласуваат за тоа што е хаш браун. Иако компирите се задолжителни, начинот на сечење на тие парчиња варира многу – за некои, хаш браунс се неред од прецизно исечени компири, додека други претпочитаат да се со чудна форма. Многу јадења сакаат да ги исечат своите компири на парчиња со дебелина од еден сантиметар, додека некои претпочитаат да ги исечат на долги и тенки парчиња.
View this post on Instagram
Всушност, ако времето е вашата единствена грижа, пристојна верзија може да се готви со минимум напор. Само изрендајте компир на големите дупчиња на рендето, фрлете го во тава со малку масло и пржете додека не порумени. Иако може нема да е најдобрата верзија – ќе поруменат нерамномерно и нема долго да останат компактни – ќе ја завршат работата.
Како да направите одличен рендан хаш брауни? Еве неколку корисни совети:
Суви компири за крцкавост
Повеќето рецепти за добар рендан хаш браун советуваат да се исцедат компирите за да се ослободи колку што е можно повеќе течност пред да се пржат. Ова има смисла – компирите се полни со вода, што го отежнува пржењето. Со ослободување од вишокот вода, му овозможувате на компирот да се зарумени порамномерно и побрзо.
Кој е најдобриот начин за исфрлање на водата? Најчестиот начин е да го завиткате изренданиот компир во кујнска крпа, а потоа да го исцедите за да ослободите колку што можете повеќе течност. Но, тоа е само еден начин.
View this post on Instagram
Микробранова печка за уште поголема покрцкавост
Ако се прави која било друга верзија на хаш браун, како верзијата со коцки или исечени компири, се почнува со варење на компирите, а потоа пржење во тавчето. Овој првичен процес на готвење е всушност клучен за остри компири. Со варење на парчињата компири помагате да се создаде дебел слој од желатинизиран скроб околу нивната надворешност, кој по пржењето последователно дехидрира и поруменува.
View this post on Instagram
Дали да го исплакнете компирот?
Дали би помогнало ако го исплакнете компирот по сечкањето? На крајот на краиштата, многу рецепти за ултра-крцкави печени компири бараат да се исплакнат компирите откако ќе ги исечете. Но, плакнењето на вишокот скроб во подготовката на хаш браунс не се применува за да помогне да се сврзе хаш браунот во целина
View this post on Instagram
Состојки
– 450 g излупени компири
– 3 супени лажици (45 ml) масло
– Сол и свежо мелен црн пипер
Подготовка
1. Изрендајте ги компирите во најголемите дупки на рендето
2. Завиткајте ги компирите во кујнска крпа или неколку слоеви газа и превртувајте ги за да исцедите што е можно повеќе течност
3. Префрлете ги компирите во чинија обложена со 2 слоја хартиени кујнски крпи.
4. Подгответе ги 2 минути во микробранова печка на висока температура
5. Загрејте масло во голема нелеплива тава на средно-силен оган. Кога маслото ќе заблеска, додадете го ренданиот компир
6. Зачинете со голем прстофат сол и бибер
7. Со помош на шпатула, притиснете го компирот во рамномерен слој
8. Гответе до златно кафеава боја на дното, најмалку 2 минути
9. Штом ќе зарумени превртете ги компирите со шпатула и кафеавата страна од другата страна, продолжете со пржењето уште најмалку 2 минути
10. Извадете го и исцедете го на чинија обложена со хартиена крпа. Послужете веднаш.
View this post on Instagram