Втор „Рурален поетски слем“: Слемерски начин на живеење со природата

Почетокот на цветањето на малото поле лаванда на висорамнината Витачево, 13 км од Кавадарци, го означи почетокот на вториот „Рурален поетски слем“, што се одржува од 26 јуни до 13 јули, а сите активности ќе се одвиваат согласно мерките за движење и справување со ковид-кризата. Настапите на слемерите и поетите ќе бидат снимени, а потоа ќе се изработи видеоматеријал што ќе се споделува на социјалните мрежи.

Станува збор за волонтерска активност покрената од Здружението на органски производители „Биовита“ од Кавадарци, а во која се вклучени, односно вмрежени и Здружението на поети „Тиквешки цветови“ – Кавадарци, Здружението за алтернативна култура „Алтер центар“- Кавадарци, Здружението на граѓани „Театарска работилница“ – Прилеп, како и локалните институции: Дом на култура „Иван Мазов – Климе“ и Библиотека „Феткин“- Кавадарци, но и тимот на „Поетри слем Македонија“.

Прочитајте и...  Кинотека: Летната програма почна со Европски филмски предизвик

Целта на овој настан е доближување на културата со руралното подрачје како отворена можност за создавање тло за ново модерно културно движење преку спојот на урбаното живеење и руралната активност, односно како начин на живот во природата.

(Текстот е објавен во „Културен печат“ број 37, во печатеното издание на „Слободен печат“ на 27-28 јуни 2020)

Прочитај повеќе

Кинотека: Летната програма почна со Европски филмски предизвик

Тони Димков

Штипско културно лето: Почеток во знакот на најмладите читатели

Тони Димков

Излезе „Културен печат“ број 39 во весникот „Слободен печат“

Тони Димков

Програмски содржини: Националната галерија ја прилагоди годишната програма

Тони Димков

Книжевен превод: Девет приказни за далматинските „галеби“

Тони Димков

Збирка раскази: „Не правете им сенка на гробовите“ од Дијана Петрова

Тони Димков

Остави Коментар

Прочитај повеќе

Издание на „Арс либрис“: „Курвински хроники“ од Александар Русјаков

Тони Димков

Публицистика: Галерија на успешни македонски иселеници во книгата „Патот на успехот“

Тони Димков

Ликовна изложба во „Ко-Ра“: Колоритна фасцинација од македонскиот пејзаж

Тони Димков

Ново издание од „Макавеј“: Поетската книга „Од исто тесто“ носи стихови за смртта и надежта

Тони Димков

Мали камерни состави: Jубилеен концерт на виолинистката Пламенка Трајковска

Тони Димков

Интервју со Крсте Роџевски: Ми недостига стариот звук, оти во него има ем наивност ем интензитет

Тони Димков