Време е за зимница: Направете мар­ма­лад од МОДРИ СЛИВИ

мармалад сливи

Сос­тојки:

8 кг мод­ри сливи

2 кг ше­кер

1 ва­ни­лин ше­ќер

300 мл ја­бол­ков оцет

100 мл рум

1 па­ку­ва­ње ци­мет

Под­го­товка:

Из­миј­те ги и ис­чис­те­те ги од сем­ки­те мод­ри­те сливи. По­тоа во под­ла­бо­ко тен­џе­ре ста­ве­те ред сливи, ред ше­ќер. Оста­ве­те та­ка да от­стојат нај­мал­ку 24 ча­са за да мо­же сли­ва­та да пуш­ти до­вол­но сок.

От­ка­ко ќе по­ми­нат 24 часа, тен­џе­ре­то со сли­ви­те и со ше­ќе­рот ста­ве­те го на оган и за­поч­не­те со под­го­тов­ка­та на мар­ма­ла­дот.

Сли­ви­те ќе пуш­тат до­вол­но теч­ност но вие за да не ви за­го­ри мар­ма­ла­дот, пот­реб­но е пов­ре­ме­но да ме­шате. От­ка­ко ќе по­ми­не по­ло­ви­на од пот­реб­но­то вре­ме за под­го­тов­ка на мар­ма­ла­дот, до­да­де­те ги и ос­та­на­ти­те сос­тој­ки и про­дол­же­те со ме­шање.

Ко­га ќе за­бе­ле­жи­те де­ка мар­ма­ла­дот е до­вол­но густ, тр­гне­те го тен­џе­ре­то од оган и ста­ве­те го мар­ма­ла­дот во прет­ход­но заг­ре­а­ни тегли.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот