Владата разгледа информација дека почнал да се изработува нов Национален план околу тоа како да се управува со квалитетот во администрацијата

Администрација / Фото: МИА

Владата на денешната 85-та седница ја разгледа Информацијата за почеток на изработка на нов Национален план за управување со квалитет во јавниот сектор во Република Северна Македонија 2023-2025 година, подготвена од Министерството за информатичко општество и администрација (МИОА).

Новиот Национален план има за цел подобрување на услугите што владините институции ги нудат преку изградба на ефикасен, модерен и транспарентен граѓански сервис што ќе обезбеди висок квалитет на работа.

– Ваквите иницијативи и модерни практики во примената на меѓународните стандарди за квалитет во управувањето се очекува во иднина да бидат интегрирани во сите владини политики и да станат императив во сите јавни институции, информира владината Прес-служба.

Како што се наведува во соопштението од владината седница, подготовката на нов Национален план за управување со квалитет во јавниот сектор за периодот 2023-2025 година, Министерството за информатичко општество и администрација го започна со поддршка на Регионалниот центар за управување со квалитет од Регионалната школа за јавна администрација (ReSPA).

Видео на денот