Вкусови што се памтат: Хрватска кујна – Млинци со пилешко (РЕЦЕПТ)
Мирис на тазе печена Личка погача со кисело млеко, или можеби мирис на домашен леб со пченка, пршута и маслинки. Мирис на манџа со зелка и колбаси, сарма или колбас, солени сардини, пастикада и уште многу специјалите кои потсетуваа на прекрасната хрватска кујна.
Денес на мени е уште еден уникатен хрватски рецепт, а тоа се традиционалните млинци или варени кори кои се служат со печено месо и руска салата по желба.
Состав:
– 1 пиле
– 1/2 литар вода
– 1 кг. брашно
– 1 лажичка сол
Подготовка:
Најпрво замесете тврдо тесто од вода, брашно и сол. Потоа од тестото расукајте околу 12 тенки кори кои ќе ги печете на тивко во плех обложен со хартија за печење.
Потоа истите кори убаво ќе ги искршите и ќе ги сварите како тестенини во солена вода. Тоа се млинците.
Во огноотпорен сад го ставате пилето и го печете убаво зачинето и посолено.
Штом се испече пилето врз него се додаваат испечените млинци или кршените кори убаво да впијат од сокот кој го пуштил месото.
Се послужува додека е топло.
Добар апетит!
Вкусови што се памтат: Хрватска кујна – Личка погача (РЕЦЕПТ)