Вкусови што се памтат: Хрватска кујна – Рожата (РЕЦЕПТ)
Мирис на тазе печена Личка погача со кисело млеко, или можеби мирис на домашен леб со пченка, пршута и маслинки. Мирис на манџа со зелка и колбаси, сарма или колбас, солени сардини, пастикада и уште многу специјалите кои потсетуваа на прекрасната хрватска кујна.
Денес на мени е еден уникатен хрватски рецепт. Рожата е традиционален далматински десерт, некои велат дека е гордост на секоја далматинската слаткарница. Во Дубровник се вика Розата, а на некои места Рожада.
Состојки:
- 1/2 л млеко,
- 6 јајца,
- 6 лажици шеќер,
- 2 вреќи ванилин шеќер,
- кора од лимон,
- ликер од роза
- 200 гр шеќер (за прелив)
Подготовка:
Измешајте ги обичниот шеќер и ванилиниот шеќер со млеко, оставете да зоврие и тргнете го од оган да се излади.
Измешајте ги јајцата и измешајте ги со изладеното млеко, изрендајте ја кората од лимон и додадете неколку капки ликер од роза.
Растопете го шеќерот (200 грама) до фазата на карамелизација (внимавајте да не го изгорите). Внимателно сипете го на страните на тавата во која се печела рожата и оставете да се излади.
Истурете ја смесата од садот со карамела, и истиот сад ставете го во голем сад со вода.
Кога розацеата ќе се олади, одделете ја од садот за печење со тенок нож, ставете чинија на садот, притиснете и свртете ја. На крај, посипете со уште неколку капки ликер од ливчиња од роза.
Уживајте во овој необичен далматински рецепт.
Добар апетит!
Вкусови што се памтат: Хрватска кујна – Личка погача (РЕЦЕПТ)