ВИДЕО | Проф. д-р Спасов: Државата ја води јазичната политика, лекторатите се мостови на пријателство не на разединување

Проф. д-р Људмил Спасов/Фото: Слободен печат

Спорот со Бугарија потекнува од крајот на 19-от век. Од моментот кога се одделува македонската национална мисла, во развивање на желбата на формирање на држава и стандарден македонски јазик. Тогаш се јавуваат отпори во бугарската средина, која во тоа време не е вистинска држава, како што е тоа сега, изјави во Утрински брифинг универзитетскиот професор, д-р Људмил Спасов.

Професорот додава дека сето ова се засилува по Втората светска војна, односно по обидот на Тито и Димитров за обединување на Пиринска Македонија со Вардарска Македонија. По пропаѓањето на тој обид, таа „Димитровска“ политика паѓа во вода.

-Еден од големите напади е 1977 година кога објавија памфлет дека не постои македонски јазик, додава проф. Спасов.

Тој се осврна на историјатот на лекторатите во поранешна Југославија кога ги имало многу повеќе, а денеска многу помалку од потребното:

-Ова што сега се случува со Бугарија како и признавањето на црквата како позитивен чекор и другите го наметнува прашањето на отворањето на лекторатите на пример во Германија. Таму имавме четири, сега немаме ниту еден. Се надевам дека тоа ќе се реши, проблемот е деликатен. Треба да се отвори лекторат во Турција, во Анкара зошто треба прво држава со држава да се комуницира, а после на нивно на универзитетот. Во државите на ЕУ имаме многу малку. Државата ја води јазичната политика, лекторатите се мостови на пријателство, а не на разединување, смета проф. Спасов.

За тоа како државата треба да се справи со негаторските ставови и притисоци од Бугарија, Спасов резимира:

-Со многу труд, со работа, со афирмација на својата наука и со личните контакти на професорите од различните универзитетите и тоа веќе постои, вели проф. Спасов.

Целиот разговор погледнете го во видеото:

 

Видео на денот